avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare alocatie nou nascut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare alocatie nou nascut

Buna seara.
Stiti cumva care este legea care reglementeaza acordarea alocatiei lunare pentru copiii pana la 2 ani?Am nascut in 10 octombrie, in 22 am depus dosarul la primarie, dar inca nu am primit nici o decizie, nici banii, ba mai mult ,am aflat ca pentru luna in care s-a nascut ,copilul nu primeste alocatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 20 Ianuarie 2017
Buna seara! As avea o intrebare referitoare la alocatia de stat pentru copil. Am depus toate actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copilului, respectiv alocatia de stat, o singura data cu aceeasi cerere, in luna decembrie(am bifat casuta cu indemnizatia si cea cu alocatia). Am primit prin posta decizia privind abrobarea indemnizatiei si alocatiei de stat(asa scria in titlu, am presupus deci ca o sa fie vorba de amandoua) in luna ianuarie, dar in aceasta este specificat doar dreptul privind indemnizatia. Nu se specifica nimic de alocatie. Ce inseamna asta? Ca doar indemnizatia avea nevoie de aprobare si alocatia se acorda implicit, nefiind nevoie de vreo precizare? Sau urmeaza sa primesc si o decizie in legatura cu alocatia? Va multumesc anticipat!!
Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
Adevarat! Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
Am facut cererea si actele necesare pentru indemnizatie, respectiv alocatia de stat. Am primit prin posta o hartie cu titlul "DECIZIA privind aprobarea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului/a stimulentului lunar si a alocatiei de stat" in care scria: "DECIDE: se aproba urmatoarele drepturi: se aproba suma de.. reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului, diminuata cu 15 % pana la 31 decembrie 2010. Drepturile se acorda incepand cu data de 16.12.2010. Plata drepturilor se efectueaza in perioada.. a fiecarei luni."
Intrebarea mea era.. De ce nu se specifica nimic de alocatie??
Buna ziua, am și eu o întrebare la Dvs copilul meu sa născut la 1 Octombrie și mi-a venit alocația începând cu luna Noiembrie. Luna Octombrie nu sa luat in calcul, de ce? Eu mai am un băiețel de 5 ani, și el este născut pe 11 August, dar la vremea aceea acum 5 ani am primit alocația inclusiv luna in care sa născut, vreo 120 lei. Și acum ca a fost toată luna nu sa luat in calcul si nu înțeleg de ce.
Legea 61/1993
art.6
....
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
....

Asadar, daca copilul s-a nasctut in octombrie - indiferent de zi - , alocatia de stat se stabileste incepand cu luna noiembrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatia pentru nou nascut si trusou evel evel Buna ziua. Acum trei ani dupa nastere se dadea de la primarie alocatia pt nou nascut si contravaloare trusou. Ma puteti ajuta sa imi spuneti daca inca se mai ... (vezi toată discuția)
Ajutor de la stat vaidateodor vaidateodor buna.sotia urmeaza sa nasca in cateva zile si nici unu din noi nu am lucrat legal in ultimii doi ani. primim ceva ajutor pentru nastere sau ceva suport ... (vezi toată discuția)
Prima pentru prima sau a doua nastere LacrimioaraLacri LacrimioaraLacri Buna ziua! Am tot auzit de prime care se primesc din partea primariilor la nasterea primului sau celui de-al doilea copil. Eu am nascut in iulie 2012, aprilie ... (vezi toată discuția)