Nu trebuie sa mai faceti nimic in ceea ce priveste apartamentul , intrucat bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Certificatul de căsătorie străin este recunoscut de autorităţile române dar, pentru a putea produce efecte (schimbarea numelui, obţinerea actelor de identitate etc.), este necesar ca acel certificat să fie înregistrat la autorităţile de stare civilă din România. Înregistrarea se poate face şi prin intermediul ambasadelor şi consulatelor române din străinătate sau prin intermediul unui mandatar din România, în baza unei procuri de reprezentare.
In conformitate cu prevederile art.42 alin.(2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita INSCRIEREA* in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla, iar refuzul acestora se motiveaza".
Cererea de inscriere in registrele de stare civila romane se depune la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei din tara unde a fost facuta inregistrarea in prealabil (sau in tara aflata in circumscriptia consulara respectiva) si va fi insotita de pasaportul (in original si copie simpla) care atesta ca titularul (solicitantul) este (a fost) cetatean roman, certificatul de stare civila original, copia legalizata si traducerea acestuia, ce va fi facuta de catre misiunea diplomatica, sau de un notar public din tara de resedinta.
E un alineat in contr.v/c care precizeaza "x si y vand lui z, casatorit, sau casatorit cu k" Asa cum v-a raspuns si colegul meu, chiar daca nu s-a facut aceasta precizare, este bun comun, motivat de faptul ca este dobandit in timpul casatoriei.
Daca ati pastrat numele avut inainte de casatorie nu aveti acte de schimbat (buletin, pasaport).
Potrivit art. 31 codul familiei bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, asadar dumneavoastra si sotul detineti impreuna respectivul apartament, in cote egale, chiar daca numai unul dintre dumneavoastra a participat la perfectarea contractului in forma autentica. In situatia in care doriti sa instrainati apartamentul in cauza, atunci va trebui sa va prezentati impreuna cu sotul in fata notarului public, deoarece in cazul vanzarii nu opereaza prezumtia de mandat tacit reciproc din partea celuilalt sot.
Va multumesc pentru informatii.
Casatoria a fost incheiata in strainatate,inca nu am obtinut si certificatul de casatorie romanesc,eu mi-am pastrat numele meu, nu am luat numele sotului.Apartamentul a fost cumparat dupa incheierea casatorie in strainatate,si pe acte apare doar numele sotului,din anumite surse am inteles ca din moment ce nu avem acelasi nume chiar daca apartamentul a fost achizitionat dupa incheierea casatorie, nu as avea drepturi asupra apartamentului.