avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie CCC - fractie 12 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie CCC - fractie 12 luni

va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns la situatia mea.

am avut contract individual de munca incheiat la 11.03.2010
contrcat drepturi de autor incheiat la 12.03.2010
contract individual de munca dar doar cu 2 ore inceput la data de 01.04.2010
inceput activitate pfa 16.04.2010 si prima factura taiata in data de 21 .04 2010. de atunci am venituri neintrerupte. sunt insarcintata si trebuie sa nasc pe 13.04 2011 insa as vrea sa stiu daca ma incadrez pentru indemnizatie de maternitate (cea pe 1 an sau 2 asta ramane la alegerea mea) daca nasc in perioada 15 martie- 15 aprilie 2011.
se considera intrerupere de activitate intre 12 martie 2010 si 16 aprilie 2010? ma incadrez pentru indemnizatie?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: crm83 , utilizator 02:22, 9 Ianuarie 2011
De ce 12.03-16.04 2010? Aveti intrerupere doar 12.03-01.04.2010.
Depinde foarte mult de data nasterii.

Drepturile care se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011, cat si celor carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore sunt reglementate de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Potrivit dispozitiilor art. 2 din acest act normativ, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Asadar, la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului se au in vedere veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, realizate de solicitant in ultimile 12 luni.

Aveti in vedere si art.4 din OUG 111/20.12.2010
Art. 4. - (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
multumesc de raspuns. intr-adevar am citi si eu OUG 111 din 2010 in care se accepta si fractii de luna - chiar 3 fractii de luna in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
mi-e teama ca ei vor considera fractie de luna atat in martie 2010 (cand am perioada lucrata 1-12) pana in 16 aprilie 2010 cand mi s-a eliberat certificatul pfa si mi-am inceput activitatea. la finante eu apar cu venituri din data din 16 aprilie sau din aprilie 2010 ( fara a se specifica si lua in considerare ca e de la jumatatea lunii aprilie)?
oricum mai am o varianta si anume in cazul in care nasc mai devreme sa iau certificat medical de la dr care sa ateste nasterea inainte de termen.
ce sanse credeti ca am in situatile prezentate mai sus?
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil tibulcamarius tibulcamarius Buna seara! As vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pentru crestrea copilului in conditiile in care am lucrat 1 an si 3 luni la o firma, apoi, pe ... (vezi toată discuția)
Ccc Denysa88 Denysa88 buna seara. in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)
Pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului DANIELA90 DANIELA90 buna dimineata. data probabila la care o sa nasc este martie 2014,tot in aceasta luna fac 12 luni de cotizare a darilor catre stat.problema este ca eu in ... (vezi toată discuția)