avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume

buna ziua! am un copil de 5 luni care a fost inregistrat la oficiul de stare civila pe numele tatalui, noi nefiind casatoriti. intre timp noi ne am separat,copilul este la mine si as vrea sa stiu daca pot sa-l trec pe numele meu si eventual la tata sa nu trec nimic. ce trebuie sa fac? multumesc!
Cel mai recent răspuns: mamasitas , utilizator 16:42, 9 Ianuarie 2011
Daca nu va intelegeti cu sotul cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Pentru a obtine acordul in forma autentica nu trebuie decat sa mearga in fata notarului si sa isi exprime acceptul cu privire la schimbarea numelului minorului. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Virginia Radu
tatal este de acord,el doar il mai viziteaza din cand in cand si ii aduce alocatia care o ridica el( nu mai tin minte exact de ce dosarul de alocatie a fost facut pe numele lui) fara vreun alt sprijin financiar sau de alt fel. in privinta alocatiei ce pot face sa nu mai fie trimisa lui? multumesc
mioaramioara a scris:

... si eventual la tata sa nu trec nimic. ...

Nu. Asta nu se poate. Puteti schimba numai numele de familie al minorului (cu acordul tatalui) dar e imposibil sa il ''scoateti'' de la rubrica tata.
Ca sa il scoateti de la rubrica tatalui trebuie ca tatal sa faca actiune de tagada a paretnitatii la judecatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot schimba numele copilului fara acordul tatalui? catyelena catyelena Am un baiat(4ani si 3luni) din o relatie (necasatoriti-copilul pe numele lui). Tatal nu ajuta la cresterea lui cu nimic de 3 ani si 8 luni. Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Numele copilului se poate modifica? CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta La căsătorie am păstrat doar numele sotului, acum la divort eu îmi redobandesc numele dinaintea casatoriei. Iar as dori daca se poate sa ii adaug si numele ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie copil doua luni davidclaudette davidclaudette Buna ziua, Am un bebelus de doua luni recunoscut de tatal lui cu care nu sunt casatorita. as dori sa stiu daca se poate schimba numele de familie al ... (vezi toată discuția)