avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcularea concediului prenatal si postnatal la al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcularea concediului prenatal si postnatal la al doilea copil

Primul copil implineste 2 ani pe data de 8 ianuarie 2011, iar al doilea se naste la o diferenta de o saptamana.Voi intra in concediu prenatal , apoi postnatal cel putin 42 de zile, as dori sa stiu daca angajatorul, in cazul meu statul, lucrez in invatamant, imi poate calcula acest concediu, pre si postnatal avand in vedere veniturile , cele 6 luni, anterioare concediului de maternitate de 2 ani- situatie ce m-ar avantaja , sau este obligatoriu sa se ia in vedere veniturile reprezentate de concediu de crestere a primului copil ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 10 Ianuarie 2011
OUG 158/2005 spune:

Art. 8. ...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(literã introdusã prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

(4) Perioadele prevãzute la alin. (2) şi (3) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 10....
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art.8 alin.(2) şi (3) veniturile care se iau în considerare sunt:
...
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(alineat modificat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu medical dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani marianabacescu marianabacescu Acordare concediu medical pentru sarcina si lauzie dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani. Care este stagiul de cotizare in cazul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal anutoiuelena anutoiuelena As avea nevoie de o lamurire. Cum se calculeaza concediul prenatal in urmatoarea situatie: in dec. 2010 primul copil a implinit varsta de 2 ani, am intrat ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil bolnav nicoletacarutasu nicoletacarutasu In data de 20 august 2012 am finalizat concediul de crestere si ingrijire copil iar azi ma vad nevoita sa apelez la cinci zile de concediu ingrijire copil ... (vezi toată discuția)