avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Am lucrat de la 17 ani,dar la ultimul loc de munca,doar din februarie 2010 pana in decembrie 2010.As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj.Mentionez ca nu am beneficiat niciodata de asa ceva,chiar daca am lucrat in mai multe locuri si in unele chiar mai mult de 2-3 ani.Multumesc.PS:cat este acum indemnizatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:56, 10 Ianuarie 2011
1. Beneficiati de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs., adica cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4);
- daca in ultimele 24 deluni aveti 12luni lucrate si cotizate la somaj (aceste 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator).

2. Din Legea 76/2002:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj ContSters160754 ContSters160754 lucrez din anul 2001 in invatamant.anul acesta,acum in septembrie imi depun dosar de somaj.mentionez ca mi-a incetat activitatea la 1.09.2011.pe luna ... (vezi toată discuția)
Somaj babirusa babirusa am 62 de ani , 36,5 ani vechime si risc sa intru in somaj as vrea sa stiu cat timp pot lua indemnizatia de somaj si cam cat este ca valoare:O (vezi toată discuția)
Somaj ContSters215557 ContSters215557 cum pot afla cat timp pot beneficia de somaj si ce suma ar fi la o vechime in munca de 15 ani cu 8 ore lucrate,va rog? (vezi toată discuția)