avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cumparare firma sau cumparere fiecare activ in parte?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cumparare firma sau cumparere fiecare activ in parte?

buna ziua

exista o firma care are foarte multe spatii comerciale in proprietate pe care le vinde.

oferta pe care o sa o fac este pentru toate impreuna.

daca ar fi sa fac contract/e de vanzare cumparare, ar trebui pt fiecare spatiu sa legalizez la notar, ceea ce pt circa 20 de spatii comerciale, o sa fie destul de mare comisionul.

in schimb, m-am gandit ca ar fi mai bine sa cumpar firma, cu tot cu active (singurele active sunt aceste spatii), si astfel va exista un simplu act de cesionare plus ce-o mai fi.

pe aceasta cale, doresc orice sfat care m-ar putea ajuta, cum ar fi mai bine... sa cumpar spatiile sau firma...

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 15:15, 2 Aprilie 2008
Cesiunea e o solutie mult mai buna si mai ieftina, dqr trebuie sa aveti mare grija la trecutul societatii, atat juridic cat si contabil, sa stiti in ce va bagati.
iar pretul cesiunii sa fie c/v activelor. Inainte de cesiune solictati sa vi se prezinte un certificat constatator ORC, un certifcat de atestare fiscala ANAF, un certificat de atestare fiscala Primarie, eventual si un certificat de cazier fiscal al societatii (Doamne fereste de ce poate sa apara acolo :) )
Si ca sa fie si mai clar, desi poate speriati omul, o declaratie pe propria raspundere a administratorului care sa cuprinda faptul ca societatea nu a fost supusa procedurii prevazuta de legea 85/2006 a insolventei.

Mult succes!
Din pacate nu e atat de simplu... Din actele mentionate rezulta doar ca societatea exista, ca e luata in evidenta pe unde trebuie, ca nu are datorii la stat si ca nu a fost supusa procedurii insolventei. Insa starea interna, care priveste legalitatea si corectitudinea contabilitatii si a actelor juridice incheiate... ma greu! iti trebuie un due diligence adevarat daca vrei sa te asiguri.
in cazul in care nu cumpar firma, care este cea mai simpla si putin costisitoare metoda de a cumpara respectivele spatii comerciale?
Pai nu exista decat o metoda ca sa devii proprietar: vanzare. Poti sa nu faci contract autentic pentru constructii, adica sa desparti putin operatiunea: contract autentic pentru terenul de sub constructii, contract neautentic pentru constructii (cea mai buna solutie: atestat de avocat, ti-l si redacteaza si te poate scuti de multe complicatii). Exista insa posibilitatea sa ai probleme la intabularea proprietatii asupra constructiilor, exista si functionari obtuzi.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Actul de vanzare e valabil elenaalexandra15 elenaalexandra15 Am cumparat in 2005 un spatiu locativ de la o societate citex intr un camin de nefamilisti,de 22,42 mp cu contract de vanzare cumparare si factura (spatiul e ... (vezi toată discuția)
Evitatea taxelor notariale anasm anasm stie cineva cum as putea sa trec niste o imobile de pe o soc.pe alta, evitand taxele notariale Stiu ca e nevoie de act autentic, dar nu cunoaste nimeni vreo ... (vezi toată discuția)
Notare litigiu in cartea funciara victoria75 victoria75 Intentionez sa notez un litigiu in cartea funciara (litigiul este deschiderea procedurii insolventei si rezolutiunea antecontractului de ... (vezi toată discuția)