avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... proba practica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

proba practica

Buna ziua,

prin regulamentul intern angajatorul stabileste o procedura clar definita privind proba pratica anterior angajarii. procedura consta in proba practica efectiv - care poate sa aiba pana la 3 ore maxim, precum si o zi pe teren - pentru a vedea aptitudinile candidatului.

In afara de reglementarea din RI, mai este nevoie ca persoana supusa probei sa semneze alte acte (cu exceptia luarii la cunostinta a acestor prevederi si cu exceptia unei fise de instructaj)? Este vreo problema ca "proba" dureaza practic 2 zile?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 22:57, 12 Ianuarie 2011
Perioada de proba constituie o modalitate de verificare a corespunderii profesionale la locul de munca a salariatului respectiv,facultativa sau obligatorie dupa caz.
Ca regula generala perioada de proba este facultativa si subsidiara examenului,nu se prezuma si trebuie prevazuta expres in contractul individual de munca.
Perioada de proba este obligatorie in cazul absolventilor institutiilor de invatamant superior,la debutul lor in profesie si nu poate depasi 6 luni.
potrivit art.83 din Codul muncii salariatu incadrat cu contract individual de munca determinata poate fi supus unei perioade de proba ,care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului de munca mai mica de 3 luni;
b)15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Proba practica este diferita de perioada de proba, cea din urma facand parte din CIM...eu vorbesc de o situatie anterioara unei perioade de proba.
suciu_diana a scris:

Proba practica este diferita de perioada de proba, cea din urma facand parte din CIM...eu vorbesc de o situatie anterioara unei perioade de proba.

Ceea ce denumiti " proba partica" o asimilati unui examen pe post.
Acesta se poate efectua si in decursul a 2 zile.
Este bine sa aveti grije in ce consta aceasta proba si sa instruti candidatul cu privire la securitatea in munca iar acesta sa aiba un instructaj semnat.
Inteleg ca acesta proba este efectiv o activitate curenta nu o proba practica, fiind vorba de o proba aceasta ar trebui sa fie sa fie succinta, dovada modului in care se descurca viitorul salariat in activitatea propriuzisa se face in perioada de proba.
Nu chiar examen, pentru ca e vorba de privat, insa da este vorba de testarea cunostintelor si a aptitudinilor candidatului. Proba pe traseu este necesara postului, insa ea se va efectua doar ca si insotitor al unei alte persoane...Practic, nu intra in activitatea efectiva asociata unui contract de munca.

In legislatie nu am gasit o durata maxima a unei astfel de testari...Prin RI se delimiteaza?

Va multumesc pentru raspuns.:)
Chiar daca angajatorul este o societate privata nu inseama ca nu poate organiza un examen pentru ocuparea unui post vacant.
Alegerea Modalitatii de selectie a personalului apartine angajatorului.
Aceasta modalitate poate fi stabilita prin regulamentul intern.
Pentru a se evita confuzia participarii la o proba practica cu munca la negru modalitatea selectiei trebuie clar stabilita prin regulament.

Alte discuții în legătură

Pot angaja pe un post o persoana care nu are o calificare scrisa? cpatenta cpatenta Buna ziua! O firma care are o ferma poate angaja ca tractorist (cod cor 833101) o persoana care nu are o calificare scrisa? Persoana respectiva lucreaza de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba alexauto1 alexauto1 Buna sunt angajat de curand la o multinationala pe perioada nedeterminata si cu perioada de proba de 90 zile. Suntem obilgati sa ne luam concediu o saptamana ... (vezi toată discuția)
Proba de lucru jak1 jak1 am o mica firma de constructii si vreau sa stiu cum pot da proba de lucru cu un candidat la angajare si ce hartii trebuie sa am; a nu se confunda cu perioada ... (vezi toată discuția)