avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua! Sotul meu este in somaj si ar dori sa se angajeze cu contract de munca.In ce situatie poate beneficia de cei 30% din somaj?Cu un contract de munca pe perioda determinata sau de pana la 12 luni? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:38, 12 Ianuarie 2011
1. Daca se angajeaza cu CIM pe perioada determinata, cel mult 12 luni, i se suspenda indemnizatia de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CIM.
2. Daca incheie un CIM pe perioada nedeterminata ii inceteaza indemnizatia de se somaj si beneficiaza de 30% din ea, in fiecare luna, pana expira perioada de care ar fi beneficiat de ea daca nu s-ar fi angajat.
Multumesc pentru raspuns! Si in cazul in care i se face CIM pe o perioada determinata si dupa expirarea lui incheie CIM pe perioada nederminata, mai poate beneficia de cei 30%?
1. In acest caz nu mai beneficiaza de cei 30%.
2. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30% din somaj IOANBIRLEA IOANBIRLEA Am dreptul la 30% din somaj la angajare pe o perioada determinata. (vezi toată discuția)
Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de 30% de la somaj c_claudia2001 c_claudia2001 din somaj am fost angajata pe perioada de 2 luni si apoi pe perioada nedeterminata.Am inteles ca nu primesc cei 30%.Pot face ceva sa schimb situatia?am auzit ... (vezi toată discuția)