avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto - vatamare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto - vatamare?

Prin noiembrie am fost implicat intr-un accident auto sa-i sp asa,o tipa a oprit brusc in fata mea eu am franat,nu am lovito insa m-am oprit foarte aproape de ea,ea s-a dat jos si sp ca am lovito sa-i dau asigurarea,m-am uitat la masina mea nu avea nimic,ea avea o zgarietura dar nu parea sa fie recenta,in fine m-am certat un pic cu ea si am plecat,dupa 2 zile ma suna de la politie sa ma prezint pentru o declaratie,am fost la politie mia sp de tipa aia ca dat declaratie,am dat si eu am sp ce s-a intamplat si ca nu am lovito,politistul mia sp ca o sa ne cheme pe am2 pentru confruntare,din noimebrie am fost invitat de 3 ori,de 2 ori verbal a 3 cu citatie,in primele 2 ea nu a venit,a 3 oara cnd ne-am intalni dosarul l-a preluat alt politist nea asculttat pe am2 ce aveam de sp mia adus la cunostinta articolul 292.parca si a pus atat de mare accent pe el incat m-a speriat si nu am mai fost sigur pe mine (dc am lovit sau nu repet nu s-a simtit nici un soc nu aveam nici o zgarietura pe masina iar masina mea este o duba cu bullbar in fata ),am dat inca o delcaratie (probabil cea mai mare prostie) in care am sp ca nu sunt sigur daca am lovit sau nu... ma intereseaza ce pot sa patesc in caz ca se constata ca sunt vinovat?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:38, 14 Ianuarie 2011
Consider ca este cazul sa nu cedezi la presiuni, cu atat mai mult ca esti aproape convins ca nu ai lovit- o.
Am un sfat : angajeaza un avocat nu si mai da nici o declaratie fara prezenta acestuia.
Declaratia dvs,daca a continut adevarul,nu aveti ce sa patiti.
S-a invocat falsul in declaratii(art.292 c.pen),probabil ca sa se faca presiuni impotriva dvs.,va mentineti declaratiile si atata timp cat nu se poate dovedi versiunea respectivei persoane,nu aveti ce declara altceva.
In aceasta situatie(daca exista o sesizare) sarcina probatiunii revine politiei,care trebuie sa faca dovada existentei contactului intre cele doua vehicule.
art. 292 unde este incriminata infractiunea de fals in declaratii nu se aplica situatiei dvs. sunteti cercetat probabil pentru vatamare corporala. puteti spune tot ce va trece prin cap si puteti de fiecare data sa spuneti cu totul altceva. singura sanctiune a unui asemenea comportament este aceea ca nu se va tine cont de acele declaratii ale dvs. care nu se coroboreaza cu restul probelor. nici gand de fals in declaratii.

in schimb, nu este recomandabila o asemenea pozitie procesuala.
incercati sa solicitati dispunerea unei constatari tehnice asupra celor 2 vehicule in vederea stabilirii existentei vreunui impact.
Infractiunea de fals in declaratii a fost invocata de politist pentru a face presiuni asupra user-ului
ODA a scris:

art. 292 unde este incriminata infractiunea de fals in declaratii nu se aplica situatiei dvs. sunteti cercetat probabil pentru vatamare corporala. puteti spune tot ce va trece prin cap si puteti de fiecare data sa spuneti cu totul altceva. singura sanctiune a unui asemenea comportament este aceea ca nu se va tine cont de acele declaratii ale dvs. care nu se coroboreaza cu restul probelor. nici gand de fals in declaratii.

in schimb, nu este recomandabila o asemenea pozitie procesuala.
incercati sa solicitati dispunerea unei constatari tehnice asupra celor 2 vehicule in vederea stabilirii existentei vreunui impact.

Va multumesc pentru raspuns.Maine trebuie sa ma duc la politie pentru confruntare m-am uitat la masina mea si nu are nimic(sunt niste zgarieturi dar nu de la accident,ciobituri de la pietre si uzura normala a barii in timp) si presupunem ca zgarietura dupa masina tipei este sau aproximativ in dreptul bari(bullbar) ce fac in cazul asta sau ce patesc,sau de la ce presiune ma mai pot astepta din partea politistului...Cu respect

"Declararea necorespunzatoare a adevarului,facuta in fata unui organ sau institutii dintre cele la care se refera art.145,in vederea producerii unei consecinte juridice pentru sine sau pentru altul,atunci cand potrivit legii ori imprejurarilor,declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Politistul m-a pus sa citesc asta inainte sa dau declaratia si de aici a intervenit panica...

Alte discuții în legătură

Ce fac dacă nu am martori când un individ îmi tamponează mașina, modifică poziția mașinii lui și nu am nicio dovada că m-a lovit? Catalin9871 Catalin9871 Salut, am nevoie va rog frumos de o parere. Azi eram in parcarea unui hipermarket si urma sa ies din locul de parcare in strada (cu spatele). Pe cealalta ... (vezi toată discuția)
Amenda nemeritata SPP SPP buna ziua. incerc pe scurt sa va explic problema mea. am fost la politie sa declar ca mi-a lovit cineva masina. politistul a observat pe masina mea si alte ... (vezi toată discuția)
Santaj dupa acident- vertrebra t12 fracturata marian radu marian radu Salut, Ma poate ajuta cineva cu un raspuns, va rog mult. Am primit un sms de la victima sa zicem ca are Fractura inca 14 zile si vertrebra T12 ... (vezi toată discuția)