avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEC fara acoperire

Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de prestator si din valoarea prestarilor a fost achitata numai 20% de catre firma .
Firma prestatoare a depus dosar la politie .
Am dat declaratie la politie prin care am mentionat ca la data semnarii filei CEC nu a existat intentia de inselaciune, ci ne-am bazat pe incasarile ce urma sa le facem de la firma unde executam lucrari.
In momentul de fata nu mai sunt angajat al firmei respective.
Ce repercursiuni pot avea?
Cum isi va recupera firma debitul ramas,punand sechestru pe bunurile firmei care nu a platit sau de la cel care a semnat CEC-ul?
Cel mai recent răspuns: Nafets , utilizator 21:09, 14 Iulie 2008
steffannica a scris:

Cum isi va recupera firma debitul ramas,punand sechestru pe bunurile firmei care nu a platit sau de la cel care a semnat CEC-ul?


Speta ta comporta mai multe discuti.
Iti voi raspunde in aceasta seara....dat fiind ora tarzie..si pentru a nu face gafe, doar le ce am citat:
De obicei, daca se apreciaza ca aceasta masura este necesara, sechestrul se instituie asupra bunurilor inculpatului dar si asupra bunurilor partii responsabile civilmente (societatea la care ai lucrat).

Intrebari:

1. La momentul emiterii filei CEC, societatea se afla in interdictie bancara?
2. Exista si un contract scris, trebuie sa inteleg. Daca da, este trecut in acest cotract faptul ca fila CEC a fost lasata drept garantie prestatorului ?
3. Din evidenta contabila reiese ca societatea care a dat fila CEC era solvabila?

Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
1. Nu, la momentul emiterii filei CEC firma nu se afla in interdictie bancara
2. Exista un contract scris intre firme si in acest contract este mentionat faptul ca fila CEC este lasata drept garantie prestatorului. Totodata fila CEC a fost lasata cu proces verbal prestatorului.
3. Da, pot sa spun ca reiesa acest lucru la acel moment pentru ca firmei i-a fost aprobat si un dosar de leasing . Ulterior, datoriile neachitate la Stat au facut ca in luna februarie sa se blocheze conturile pana la achitarea datoriei firmei si astfel la introducerea filei CEC in banca nu a putut fi platita.
La momentul blocarii conturilor, firma avea de incasat cel putin valoarea datorata la stat si avea si lucrari in curs ce trebuiau facturate.
Bun!
Inca o intrebare:
Prejudiciul a fost acoperit?

steffannica a scris:

La momentul blocarii conturilor, firma avea de incasat cel putin valoarea datorata la stat si avea si lucrari in curs ce trebuiau facturate.

Pai...blocarea conturilor unei sc nu duce la sistarea activitatii. Practic sc nu mai poate dispune de banii din cont pana la acoperirea acelor debite..dar, poate incasa de la teri si isi poate desfasura activitatea nestingherita.
Din totalul de plata catre firma prestatoare a fost achitat numai 18%.
Am dat declaratii la Politie si eu si Directorul General al Firmei, acesta din urma declarand ca va achita restanta ramasa. Acest lucru nu sa intamplat inca si eu nu am nici o garantie ca se va intampla, decat daca ar avea si dansul vreo repercursiune legala.
Amandoi am semnat contractul de prestari servicii, dar numai eu am semnat fila CEC garantie la contract
Ok,

In privinta CEC-ului semnat de tine:

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune trebuie să fie dovedită intenţia inculpatului de a induce în eroare partea vătămată prin prezentarea unei situaţii ca fiind adevărată sau invers.
Acum fii atent si...memoreaza, ca te ajuta:
Fila CEC nu au fost emisa în scopul de a păcăli, deci nu ca instrumente de plată, fiind ceruta şi data pentru garantarea plăţii, partea vatamata (civila) cunoscând lipsa disponibilului din cont iar acceptarea riscului comercial de către aceştia s-a făcut în cunoştinţă de cauză , aşa că nu se poate vorbi de o inducere în eroare, element indispensabil pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune.

Plus ca:
In cazul in care, in cadrul unei tranzactii comerciale, o persoana emite un cec fara acoperire bancara necesara, situatie cunoscuta si acceptata de beneficiar, elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. 4 nu sunt intrunite.
Fapta in sine, de a emite o fila CEC fara a avea la tras disponibil suficient, constituie insa infractiunea prevazuta in art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea CEC-ului nr.59/1934.

Ma intereseaza f. mult, in ce calitate ai semnat acel contract si fila CEC .
In ce a constata efectiv acel contract?
Ma intereseaza si valoarea CEC-ului.

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Fila cec semnata in alb luiza_beceanu luiza_beceanu daca voi completa o fila cec semnata in alb - garatie, cu suma si data, savarsesc vreo fapta penala? multumesc (vezi toată discuția)
Fila cec kordo kordo buna. an anul trecut am avut colaborare comerciala cu o firma de materii prime de la care am cumparat materiale de constructii . la inceput am facut contract ... (vezi toată discuția)