avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... am girat si acum am probleme
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

am girat si acum am probleme

Acum aprox 2 ani am girat un coleg de servici. El nu mai lucreaza la noi si are o situatie financiara foarte proasta. Oricum... in ultima perioata (poate chiar 1 an) am avut mari batai de cap cu banca: el mereu intarzia si platea doar cand insistam eu si banca avand mereu intarzieri de 90 zile (situatie inc are banca ne dadea ultimatul si pana la urma platea si cu ajutorul meu). Dar situatia nu se imbunatateste si as vrea sa stiu ce optiuni am. Azi (13.01.2011) iar m-a sunat de la banca sa achite o suma pana pe 20.01.2011, suma pe care nu cred ca o poate achita.
Care sunt optiunile mele? Pot sa ies din situatia asta ? Mentionez ca la luarea creditului eu nu am primit nici un contract nimic desi ei au datele mele si datele firmei la care lucrez si am si semnat ceva acte (contractul ca girant si acea adeverinta de salariu si angajamentul de plate). Mentionez si ceva putin mai ilegal (dar a fost recomandat de lucratorul bancar): am dat o declaratie ca as fi verisor cu cel pe care l-am girat fapt ce nu e adevarat.
Va multumesc pentru timpul acordar.
Cel mai recent răspuns: pukla , utilizator 20:19, 13 Ianuarie 2011
din pacate, nu aveti cum iesi din postura de girant pana la achitarea creditului. in cazul in care banca se indreapta impotriva dvs pt recuperarea datoriei, nu aveti decat sa-l actionati in judecata pe fostul coleg, sa recuperati suma (daca e solvabil)
chestiune cu varul, n-o verifica nimeni, nu e vreo problema
Pe ce baza il pot da in judecata? nu e nici un act/contract intre noi doi?
Care este procedura de recuperare a banilor de catre banca? datoria se imparte in jumate si mie imi revine jumate lui jumate? sau prima data ia de la el ce se poate si dupa ia de la mine restul? el nu are nimic pe numele lui si are salariu foarte mic (desi nu sunt convins ca are carte de munca) fapt ceea ce ar putea insema ca eu "mostenesc" toata datoria (nici eu nu am nimic pe numele meu dar am salariu)
Solicitati-i "varului" sa va dea contractul de imprumut sa-l studiati.
Daca vi-l da, consultati un prieten de formatiune jurist sa-l vada, si urmariti daca exista clauza referitoare la beneficiul discutiunii si diviziunii.
Daca ati semnat ca renuntati la acest beneficiu, PA!!.
Altfel, exista varianta conform acestei prevederi, sa solicitati bancii sa se indrepte mai intai impotriva titularului contractului de credit pentru recuperarea debitului si daca nu se indestuleaza, se va indreptpta pentru diferenta si impotriva girantului.
Referitor la al doilea mesaj al meu: daca banca se indreapta spre el si nu recupereaza nimic? eu raman cu tot? mai bine impartim de la inceput la jumate #-o
El nu are nimic pe numele lui si salariu foarte mic, poprire din salariu nu o sa avantajeze banca. Neavand nici unul nimic de valorificat se rezuma la salarii, dar el fiind primul si eu al doilea, ne opreste la fiecare jumate din suma? o sa ma interesez si la banca dar as vrea sa stiu si care e cadrul legal sa nu ma abureasca cei de la banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema contract imprumut - girant cosmin8917 cosmin8917 Buna seara, In anul 2007 am girat un coleg coleg pt un contract de imprumut de la CAR. in anexa la contract privind girantul sunt doua clauze, respectiv ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita girant mmus mmus Buna ziua, In anul 2008, sotul meu (actualmente fostul meu sot, intre timp divortand) a contractat un credit si eu l-a girat cu apartamentul. Intre timp el ... (vezi toată discuția)
Apartament girat Monalina Monalina Buna ziua! Sunt unul dintre cei tei giranti care au garantat cu un apartament pentru plata unei datorii. Eu sunt coproprietar, impreuna cu sotul al unui alt ... (vezi toată discuția)