avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Completare factura PFA!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Completare factura PFA!

Buna ziua,
Sunt nou in randul PFA-urilor si sunt cam in ceata cu completarea facturilor, sper ca n-am postat gresit, imi cer scuze daca am nimerit gresit. Ma refer la facturile care vin completate manual, factura are 3 rubrici:Serie, nr si mai jos numar factura. Prima factura am completat-o dand o serie din 3 litere alese aleatoriu, dupa care o cunostinta imi spune ca seria respectiva trebuie sa fie o abreviere a numelui, firmei.... asa ca am dat o noua serie si bineinteles urmatoarea factura a venit numerotata tot nr1 avand seria diferita. Este ceva gresit ?
Nu dupa mult timp o alta cunostinta im spune ca numarul seriei trebuie sa coincida cu numarul facturii:O De exemplu: Am factura cu Seria AMF nr.5 cu numar factura 5, urmatoarea factura ar trebui sa fie seria AMF nr.6 cu numar factura 6 sau AMF nr5 cu numar factura 6?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ginela , utilizator 14:42, 15 Februarie 2013
Ati procedat gresit completand cu acelasi numar de factura de doua ori.Trebiua sa dati o decizie interna la inceputul acestui an,in care sa specificati ca in cursul anului 2011 vor fi utilizate un numar "n" carnete de facturi,chitantiere,avize,alocandu-le fiecarora o plaja de numere,conform Ordinului 2226/dec 2006. Seria o mentionati tot in acea decizie.

Va anexez mai jos ordinul mentionat mai sus:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Facturierul se numeroteaza acolo unde este seria AMF nr. 1, nr. 2 pana la finalul carnetului. La nr. factura se scrie nr. 1, nr. 2 ....... astfel ca initial aceste nr. coincid. pana la finalul anului, in anul urmator numarul facturii incepe iar cu nr. 1, nr.2...... din acest moment numarul de la serie nu mai coincide. De exemplu factura cu seria AMF nr 85 este factura nr. 1 din 01.01.2012.
Daca completati mai mult de 1 carnet de facturi, la seria nr........ se completeaza in continuare nr. 101, nr. 102 desi sunt primele facturi ale carnetului.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
adelaida_07, utilizator
Referitor la ceea ce a scris mai sus @adelaida_07,facturile care va raman numerotate ,le puteti utiliza in anul urmator,cu seria si numerele deja completate,deoarece aveti obligatia ca la inceputul fiecarui an sa emiteti o asemenea decizie.In cel de-al doilea an ,anulati formularele din carnetul neconsumat la finele anului anterior si alocati prin decizie numerele formularelor pe care le aveti pe stoc.Nu este neaparat necesar sa incepeti numerotarea tot de la nr.1
Acum chiar ca sunt in ceata :)
Ce rost mai are numarul seriei daca coincide cu numarul facturii?, mai bine pun doar numarul facturii si gata. Habar n-am cum sta treaba cu facturile astea, acum sper sa nu ma trezesc cu vreo surpriza. Sa va zic cum arata facturierul pictat de mine, marele "facturist" primele doua facturi au serii si numar serii diferite dar la numar factura sunt ambele notate cu 1 dupa care urmeaza aceeasi serie, acelasi numar de serie si numerele la facturi sunt consecutive. Ex:
primele doua sunt: serie ABD nr1-factura nr 1, serie AEA nr.1 - factura nr1, serie AEA nr1 - factura nr2, serie AEA nr1 - factura nr3, serie AEA nr1, factura nr4...... E gresit?
Sunt atat de eronat?:sorry:
Facturile au fost platite deja, nu ma pricep deloc la contabilitate, am completat cum mi-a tunat.
Sa-mi spuneti cat e de grav daca e gresit si cum s-ar putea remedia greseala.
Multumesc anticipat!
Nu va mai faceti atatea probleme.
Am cunoscut o cotabila in varsta care avea o vorba " in contabilitate totul se rezolva, se trece in rosu"
Consultati un contabil si rugati-l sa va arate exact cum se completeaza facturile. Cele eronare pot fi corectate semnate si stampilate la modificari si acelasi lucru se poate realiza cu intelegere pe facturile trimise beneficiarilor.
Nu mai faceti nimic pana nu consultati un contabil care sa va arate exact despre ce este vorba.
Platiti o mica consultatie la un contabil in schimb acesta sa va explice ce aveti de facut. Nimeni nu s-a nascut invatat.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Numerotarea facturilor se poate face aleatoriu? darkynok darkynok sau este obligatoriu ca dupa factura 4 sa fie 5 apoi 6 apoi 7 si etc ..... ? pt ca am observat la unele firme (magazine online) ca numarul este aleatoriu(nu ... (vezi toată discuția)
Decizia numerotare facturi cris2279 cris2279 Buna ziua, De curand mi s-a cerut la un control de la Finante decizia nr 2/2007 referitoare la normele de numerotare interna a facturii. In plus vrea sa ii ... (vezi toată discuția)
Chitante pfa - numerotare rebecagroza rebecagroza am urmatorarea situatie: chitantier neinseriat cu 50 file chitante pe 20111-48,raman 2 file cum se face numeroarea mai departe?se incepe cu 1/2012? va ... (vezi toată discuția)