avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... GHID Asociatii de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

GHID Asociatii de Proprietari

Avand in vedere ca suntem pe un forum de specialitate, propun realizarea aici a unui ghid gratuit pentru asociatiile de proprietari, pentru functionarea, administrarea si conducerea acestora.

Acesta ar trebui sa fie un material cat mai complet care sa cuprinda si cazuri particulare pe de o parte dar si exemple de punere in practica a prevederilor legale, prevederi care in multe situatii sunt interpretate in mod diferit de proprietari, administratori, cenzori, presedinti.

La fel de important este includerea in acest ghid a unor modele pentru cat mai multe formulare care sunt folosite in asociatiile de proprietari, modele care sa poata fi folosite in mod unitar in orice asociatie din tara.

Pot spune unii ca administratorii au absolvit deja un curs si au un atestat, dar stim ca fiecare in asociatia si-a personalizat modalitatea de lucru si exista si asociatii cu administratori care nu s-a mai updatat de multi ani de zile. Materialul acesta ar trebui sa fie, asa cum se si intituleaza, un ghid, in special pt cei din conducerea si administrarea asociatiilor dar va fi un material de foarte mare importanta pentru toti proprietarii.

In masura in care considerati util, si cu sprijinul si experienta dovedita in primul rand a moderatorilor acestui forum dar si a tuturor specialistilor de pe forum, bazandu-ne pe prevederile legale, putem incepe prin a structura cuprinsul acestui ghid si directiile pe care ne vom concentra.

Ca modalitate ulterioara de lucru propun lansarea in discutie a temelor pe forum, cu o perioada determinata pentru comentarii, dupa care moderatorii sa inchida tema respectiva si sa o adauge in ghid, urmand ca in masura in care apar date noi sau se modifica prevederile legale tema sa fie reluata si sa se faca actualizarea.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
severinvlad, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:54, 16 Ianuarie 2011
de acord! asteptam detalii despre modul de lucru al initiatorilor.
@severinvlad,
Elaborarea unui ghid al asociatiilor de proprietari este o idee salutara si cred ca toata lumea este de acord. De fapt in mare cam acest lucru realizeaza aceasta sectiune a forumului. Aici se pun intrebari concrete dar si generale. Se dezbate, se raspunde pe baza legislatiei dar si pe baza experientei. Multe din problemele lamurite treptat in discutiile din forum sunt publicate cu prioritate in primul topic al acestui forum la "Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari" care poate foarte bine sa se intituleze "Ghidul asociatiilor de proprietari".
Va astepatam cu articole concrete, cu documente de tip hotarare, decizie, contract, anexa, regulament, reglementari elaborate in asociatia dv si care pot fi publicate alaturi de celelalte documente din prima sectiune a acestui forum.
Sau va asteptam cu propuneri catre moderatori de a aranja altfel acest ghid.
Sau, poate mai simplu, introduceti un subiect nou intitulat "Ghidul asociatiilor...., unde incepeti sa publicati. In masura in care se dovedeste ca este interesant, util..., putem publica si noi acolo si putem sa-l mentinem mereu intre primele 2-3 subiecte de pe forum.
P.S. Un mic amendament la postarea dv. Spuneti ca:
La fel de important este includerea in acest ghid a unor modele pentru cat mai multe formulare care sunt folosite in asociatiile de proprietari, modele care sa poata fi folosite in mod unitar in orice asociatie din tara.

De acord ca putem publica si avem nevoie de modele, dar modelele sunt adesea orientative si trebuiesc adaptate la situatia concreta a fiecarei asociatii si nu folsite la fel peste tot. De exemplu in Ordin nr. 1969 din 09/11/2007 este publicata lista de plata lunara cod cod 14-6-28. Ori din aceasta lista se pot scoate anumite rubrici, coloane si introduce altele in functie de situatia concreta a asociatiei.
Se gaseste la ori ce librarie Ghid practic as. prop. de Nicora M. pentru suma modica de 22lei.
Se gasesc mai multe "ghiduri" tiparite pentru asociatiile de proprietari si sunt utile. Dar asa cum se schimba legislatia in Romania, un ghid tiparit este adesea in neconcordanta cu legislatia chiar si cu multe zile inainte de publicare.
Poate fi de folos dar cu legislatia alaturi, care sa acopere modificarile aparute de cand a fost dat spre tiparire si pana cand este citit de utilizaror.
Ori aici pe site se poate tine mai usor pasul cu legislatia.
Realizarea, aici pe site, a acestui ghid l-ar face in primul rand gratuit, actualizat, complet si accesibil pentru toti cei interesati.

Un autor este limitat atat dpdv financiar, la un nr. de pagini, cat si al experientei in cazuri particulare. De multe ori se limiteaza la a reproduce pasaje din legislatie si a furniza modelele publicate in diferite legi.

Pe site avem avantajul numarului mare de specialisti care isi pot aduce aportul si al multitudinii de cazuri particulare ale utilizatorilor.

Alte discuții în legătură

Legea nr. 34/11.03.2015 – pentru completarea art. 36 din legea nr. 230/2007 chelarucostel chelarucostel Au trecut trei luni de cand s-a publicat aceasta lege si nu am auzit ca s-a aplicat . 1. La cine trebuie sa ne adresam daca aceasta lege nu se aplica? 2. ... (vezi toată discuția)
Modificare statut vechi si obtinere personalitate juridica asociatie proprietari mariusnt mariusnt Buna ziua, Conduc in calitate de presedinte o asociatie de proprietari care a fost constituita de mult timp dar care nu a fost in regula mai niciodata cu ... (vezi toată discuția)