Spuneti-mi va rog in cazul in care voi naste gemeni ajutorul de nastere prevazut in contractul national de munca imi va fi acordat pentru amindoi copii sau doar pentru unul dintre ei?
Multumesc
In contractul colectiv de munca al societtai este prevazut acest salariu. Am sunat la resurse umnae si mi s-a spus ca nu-mi dau decat pentru unul din copii. Ce pot sa fac in acest caz?
1. CCM la nivel de unitate scrie ca in cazul nasterii de gemeni se acorda un singur salariu ?
2. In CCMN se prevede ca se acorda un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil.
3. Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior - art.238 alin.1 C.mun.
4. Prin urmare, aveti dreptul la ajutorul pentru nastere pentru cei doi copii.
In contractul nostru colectiv scrie asa: un salariu mediu pe unitate , platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Le-am specificat acest lucru, iar raspunsul lor a fost: e premiu pentru nastere , ne-am exprimat noi gresit:).
Daca scrie asa cum ati postat , atunci trebuie sa va acorde pentru ambii copii nascuti ... in caz contrar, sesizati ITM-ul si/sau instanta de judecata.