avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM nu prevede toate clauzele din CCMUNN! Care se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM nu prevede toate clauzele din CCMUNN! Care se aplica??

Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia in care in CCM la nivel national exista clauze in plus si eventual mai favorabile decat in CCM la nivel de societate, se aplica oricum cele din CCM la nivel national? Pe mine ma intereseaza in mod special art 51 din CCM la nivel national, precum si drepturile salariatei insarcinate.
Ma ajutati, va rog si cu un temei legal?
De asemenea, aveti idee daca s-a semnat CCM la nivel national pt anul 2011?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 11 Martie 2011
Art. 238.CCMUNN 2007-2010
(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art. 247.
In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
Mai mult, daca prevederi care reglementeaza o situatie exista si in Codul muncii si in CCMUN, se aplica prevederea mai favorabila salariatului.
- art.241 alin.1 lit.d C.mun. :
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv.

Probabil te referi la ajutorul de nastere..Daca ai nascut in 2010, esti indreptatita sa-l primesti.

Art.51 lit.C din CCMN : In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
sce76, utilizator
Da, la ajutorul de nastere ma refer si in general la drepturile angajatelor insarcinate. Nu am nascut in 2010, de aceea si intreb pentru ca ma intereseaza pentru anul asta, chiar inceputul lui 2012. Deci inteleg ca se aplica prevederea mai favorabila angajatului, chiar daca nu este prevazuta in CCM la nivel de societate?
Multumesc
Deocamdata, insa vechiul CCMUNN aexpirat(sau a fost denuntat), iar altul nou nu a fost incheiat:">....
Serios? N-am stiut! Si nu se va aplica retroactiv?
Nici un act nu se poate aprlica retroactiv, decat legea penala mai favorabila, conform Constitutiei. CCMUNN nu mai este in vigoare.

Alte discuții în legătură

Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)