Din L95/2006 art 257 inteleg ca daca un asigurat pensionar care a cedat folosinta unor bunuri este dator cu CASS pe total venituri ( veniturile din chirii+pensie) dar
un salariat este dator doar pentru salariu nu si pentru chirii. Sper ca am inteles gresit ca altfel este absurd, nu? Poate cineva sa desluseasca prevederile acestei legi? Multumesc
Salariatii contribuie la asigurarile de sanatate.In cazul pensionarilor,doar anumite categorii.
Salariatul care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor nu este obligat sa contribuie din acestea la fondul de sanatate.
Pensionarul are obligatia sa contribuie din aceste venituri la fondul de sanatate daca nu are contributii din pensie.
Multumesc pentru promptitudine dar in lege parca nu se spune ca numai pensionarii care nu platesc CASS pentru pensie sunt datori cu CASS pentru chirii.. Dupa ultimele modificari toti pensionarii platesc CASS si abia din 2012 nu s-ar mai plati pentru suma neimpozabila sau iar am inteles gresit?
Multumesc.
Pensionarii cu venituri mai mici de 740 de Ron nu contribuie la sanatate(ultimile modificari).
Cum inteleg eu,pe scurt
Art.257-Lege 95/2006
(2)Contributia lunara a persoanelor aplicata asupra
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor...
b) venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente...
c) venituri din agricultura...
d) indemnizatia de somaj
e) venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit
f) venituri din cedarea spre folosinta a bunurilor numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la litera a)-e)
In concluzie,printre exceptati sunt cei care realizeaza venituri din salarii(pct.a) iar cu privire la pensionari exceptia este pentru cei care contribuie la plata asigurarilor de sanatate din pensie(pct.e)
Multumesc inca o data si Insist poate ma lamuresc: OUG 17/2010 a abrogat art257(2)e) iar la art213(2) pct h) e vorba de pensiile sub 740. Mai exista si oug 117/2010 care a mai modificat si asta nu stiu ce -n-am reusit sa aflu-
Am gasit versiunea legii consolidata la 1 ianuarie 2011.
Tot despre exceptie este vorba in ceea ce priveste cedarea spre folosinta a bunurilor.Gasiti aceasta la alin.2^2.