avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Calcul CASS la veniturile din inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Calcul CASS la veniturile din inchiriere

.Care este cuantumul CASS aplicat la veniturile din chirii? se aplica la venitul brut sau la cel impozat cu 16% ?
toata lumea va plati acest cass sau doar cei care nu au alte venituri ?
nu reusesc sa gasesc textul de lege aferent
Cum se va stabili baza de impozitare ,cum se vor identifica proprietarii ?
Cel mai recent răspuns: Ana Mocanu , utilizator 11:10, 11 Septembrie 2013
Conform Codului Fiscal:

"ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) cedarea folosinţei bunurilor;

b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară."

Veniturile din chirii sunt venituri din cedarea folosintei bunurilor si platiti CASS daca nu va incadrati la una dintre exceptiile de la pct. (2).

Tot in Codul Fiscal gasiti informatii despre baza de calcul, modul de declarare si plata.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Ana Mocanu, utilizator
eu dau in chirie o garsoniera confort 3 cu 250 ron pe luna ,deci suma mai mica decat salariul minim pe economie.si atunci platesc cass pt salariul minim ...pot obtine n instanta contrariul ? sau daca fac un contract de comodat pe locuinta ce se intampla ?
Contractul de comodat este un imprumut de folosinta fara bani. Nu platiti impozit si contributii, dar e nici nu primiti bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jocuri de noroc puicuta puicuta la castigurile la bingo se mai calculeaza alte impozite sau contributii in afara de 25% impozit? (vezi toată discuția)
Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Contributie sanatate venituri din dobanzi la depozite bancare badiud badiud pentru dobanda acordata de banca la un depozit trebuie sa platesc sanatate 5.5%? (vezi toată discuția)