avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 24 ianuarie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

24 ianuarie

Ce se aude cu ziua libera in 24 ianuarie, in institutii nu se stie nimic, v-a aparea in monitor doar dupa ce trece data?:((
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 10:59, 18 Ianuarie 2011
Nu a fost aprobat proiectul de lege.
se munceste.
Românii nu vor avea liber anul acesta pe data de 24 ianuarie, cele două proiecte de lege privind declararea acestei zile drept zi de sărbătoare naţională iniţiate anul trecut de doi deputaţi din Comisia de muncă - Diana Tuşa şi Dan- Radu Zătreanu - încă nu au fost aprobate.
"Au fost două iniţiative legislative pe această temă, însă numai unul a primit aviz favorabil. Acel proiect urmează să fie discutat în plen undeva în luna februarie, când se va lua o decizie finală, însă nu cred că va trece, pentru că nu a fost prea bine primit, deoarece nu încurajează munca.
Oricum ar fi, cel puţin anul acesta ziua de 24 ianuarie nu va fi liberă", a spus pentru ZF Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.
Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. În expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de către deputatul Zătreanu- cel care a primit aviz favorabil - se arată că "ziua de 24 ianuarie, în care s-a înfăptuit, în 1859, Unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei se declară sărbătoare naţională legală şi va fi denumită «24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române»".
Cu 11 zile libere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.
Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polul opus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbători legale pe an. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de plenul Camerei inferioare a Parla¬mentului şi apoi promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

Sursa: miercuri, 23:49 Autor: Adelina Mihai pentru Ziarul Financiar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

24 ianuarie este sau nu zi libera ? n-am inteles cum a ramas! carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Mai sunt 5 zile pana pe 24 ianuarie si eu nu stiu daca este sarbatoare legala sau nu ! Are cineva mai multe informatii ? (vezi toată discuția)
30 noiembrie este declarata zi libera ? popanaid popanaid Buna dimineata tuturor ! Va rog sa-mi spuneti daca ziua de 30 noiembrie a fost declarata zi libera ( Sf. Andrei ). Stiu ca a fost o propunere insa nu stiu ... (vezi toată discuția)
Sambata 1mai e zi libera? ank_c35 ank_c35 Buna ziua, vreau sa va intreb daca ziua de 1 Mai e libera mai ales ca e sambata? multumesc (vezi toată discuția)