Românii nu vor avea liber anul acesta pe data de 24 ianuarie, cele două proiecte de lege privind declararea acestei zile drept zi de sărbătoare naţională iniţiate anul trecut de doi deputaţi din Comisia de muncă - Diana Tuşa şi Dan- Radu Zătreanu - încă nu au fost aprobate.
"Au fost două iniţiative legislative pe această temă, însă numai unul a primit aviz favorabil. Acel proiect urmează să fie discutat în plen undeva în luna februarie, când se va lua o decizie finală, însă nu cred că va trece, pentru că nu a fost prea bine primit, deoarece nu încurajează munca.
Oricum ar fi, cel puţin anul acesta ziua de 24 ianuarie nu va fi liberă", a spus pentru ZF Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.
Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. În expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de către deputatul Zătreanu- cel care a primit aviz favorabil - se arată că "ziua de 24 ianuarie, în care s-a înfăptuit, în 1859, Unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei se declară sărbătoare naţională legală şi va fi denumită «24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române»".
Cu 11 zile libere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.
Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polul opus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbători legale pe an. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de plenul Camerei inferioare a Parla¬mentului şi apoi promulgat de preşedintele Traian Băsescu.
Sursa: miercuri, 23:49 Autor: Adelina Mihai pentru Ziarul Financiar