avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Buna ziua
Despre ce este vorba
Mama mea in varsta de 82 de ani a fost si este casnica mai bine zis nu avut si nu are nici un venit fiind intretinuta de catre tatal meu in calitate de sot si pensionar.Am inteles ca orice cetatean al Romaniei este obligat sa aiba asigurare de sanatate , ca atare am intocmit dosarul necesar cu toate actele necesare dar ion momentul depunerii s-a constat ca , conform adeverintei de venituri (pe ultimii 5 ani), eliberata de catre adm. financiara sector 6, pe raza careia locuieste mama mea, reiese ca avut un venit de 1414 ron din vanzarea unor titluri de proprietate si este asfel ,in anul 2005.Care este intrebarea mea : Daca dumneaei plateste cass la acest venit este obligata sa plateasca lunar , de acum incolo cass la nivelul salariului minim pe economie de la data respectiva s-au poate deveni coasigurat beneficiind asfel de asigurarea tatalui meu...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 16:35, 25 Ianuarie 2011
Persoanele aflate in intretinerea unui asigurat ( sot , sotie , copii , parinti ) au calitatea de asigurat daca fac dovada la CAS ca sunt in intretinerea sa si ca au gradul de inrudire .
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor in bani se aplica pe venitul net din cedarea folosintei bunurilor prin deducerea din venitul brut al cheltuielilor , determininduse prin aplicarea cotei de 25 % .Daca aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime pe tara plata contributiei se face pana in luna ianuarie a anului urmator , calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara .
Buna ziua,o intrebare as vrea sa va adresez si eu ca poate asa reusesc sa ma lamuresc .....in urma cu cateva zile am solicitat la medicul de familie o trimitere ptr a-mi face niste analize si mi-a spus ca imi da dupa ce ii aduc adeverinta de la serviciu vizata de CASS.Am fost la casa de asigurari cu doua adeverinte a mea si a sotului ca lucreaza in cadrul aceleiasi firme si doamna mi-a spus ca trebuie sa am continuitate 5 ani la locul de munca.care este adevarul?
situatia noastra este urmatoarea sotul a lucrat din2003-2005 in cadrul firmei apoi am plecat in alta tara pentru doi ani dar fara ctr desi acolo am avut amandoi card de sanatate national in baza caruia am beneficiat de toate serviciile gratuit,iar in 2007 am revenit in tara si ne-am angajat amandoi in cadrul aceleiasi firme unde a lucrat sotul inainte si acolo lucram si acum.Deci sunt 2 ani lucrati doi pauza si 3 lucrati de sotul meu,iar eu am 3ani lucrati si inainte era sotul coplatitor.Intrebarea mea este de ce ma pune cucoana de la casa de sanatate Gorj sa platesc 600 lei noi ptr 6 luni spune ea atata timp cat noi in cei doi ani de pauza nu am beneficiat de niciun serviciu de sanatate din MINUNATA ROMANIE deci practic nu am lucrat aici .nu inteleg de ce ne pune sa platim atatia bani?lamuritima dumneavoastra va rog mult ptr ca tanti de la ghiseu nu a stiut decat sa imi spuna sa platesc 6 milioane altceva nu a fost capabila sa imi spuna
va multumesc!
Persoanele plecate la munca in strainatate care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, pentru a-si mentine drepturile de asigurare, au obligatia sa plateasca contributia prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile impozabile realizate in Romania, iar in situatia in care nu realizeaza astfel de venituri, o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara.
Nu platesc in cazul in care tara respectiva are contract cu CAS
Multumesc mult pentru raspuns

in Spania am fost plecati....deci indiferent cum ar fi tot trebuie sa platesc cei aproape 600 de lei cum a zis cucoana sau varianta sa astept sa mai treaca inca doi ani ca sa se faca 5 ani consecutivi sa pot beneficia de serviciile de sanatate
Alegerea va apartine .:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Plata cas pentru chirii persoane fizice SIE SIE Buna. Am trei contracte de inchiriere si platesc cas. In baza carei legi? Si cat este procentul? Si cine a dat legea asta? Si cat ii mmai suportam? Si cum o ... (vezi toată discuția)