avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articolul 66 din CCM 2007 - 2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articolul 66 din CCM 2007 - 2010

La ce se refera Articolul 66 din CCM 2007 - 2010 ?
Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Eu prin concediu de maternitate inteleg CIC si prin indemnizatie 6 milioane. Deci sa imi plateasca pe minim 6 saptamani diferenta de la salariul meu de baza (brut) de la intrarea in CIC la cei 6 milioane care mi-i da statul. Este corect?
Am dreptul de a primi acesti bani?
Daca ma insel, atunci la ce se refera?
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 12:46, 25 August 2009
Concediul de maternitate nu este acelasi lucru cu concediul pentru ingrijire copil.

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului. Concediul de maternitate se compune din concediul pentru sarcina si concediul pentru lehuzie. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Pentru obtinerea concediului este necesar un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, pe baza carora s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective sau/si veniturilor din perioadele asimilate.

Aveti dreptul sa primiti diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate care este 85% din media veniturilor lunare din ultimle 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.
Salariul meu brut a fost modificat in perioada prenatalului.
Cum se alege salariul brut de referinta si perioada de 6 saptamani din cele 126 de zile efectuate?
In ce termen pot solicita acesti bani?
La inceputul concediului de maternitate se depune cererea la angajator.
Perioada pe durata careia sa acorda compensarea trebuie sa fie stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Salariul brut de referinta se stabileste in contractul colectiv demunca, la nivel de unitate, asa cum prevede art. 66, pentru minimum 6 saptamani.
Cererea se depune la angajator, in momentul in care se dreste intrarea in concediul de maternitate. Daca se depune mai tarziu, nu se acorda bani retroactiv, pentru ca se considera ca doriti sa beneficiati de intreg salariul.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Andreia Brotea Andreia Brotea In ce situatii concrete se poate inregistra diferenta dintre salariu si indemnizatia de concediu (de maternitate) prevazuta la art. 66 din Contractul ... (vezi toată discuția)
Compensare dintre salariu si indemniz de maternitate( art 66 -ccm) vasiur vasiur Cum se pune in aplicare art 66 din ccm la nivel national? ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea ... (vezi toată discuția)
Cic2 daca cic1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil nerantula nerantula Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: - am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010 - sunt insarcinata cu al doilea copil, care ... (vezi toată discuția)