avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC2 daca CIC1 expira cu o luna inainte de nasterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC2 daca CIC1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil

Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie:
- am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010
- sunt insarcinata cu al doilea copil, care se va naste in 10.2010
Am urmatoarele intrebari:
1. Daca intru in prenatal pe 16.09.2010, apoi postnatal dupa nastere, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate pentru cele 126 zile?
2. Cum se calculeaza indemnizatia pentru CIC_2?
3. Mai pot primi salariu mediu pe unitate, acordat bonus la nastere? Daca nu, il poate primi sotul?
4. Daca pana la nastere revin in activitate (deci voi primi salariu), cum se schimba raspunsurile de mai sus?

Multumesc frumos! :vishenka:

Cel mai recent răspuns: m1ha1g , utilizator 16:49, 7 August 2010
Inainte de a implini 2 ani primul copil faceti cerere de revenire din concediu CIC,apoi prezentati certificatul de maternitate angajatorului.Totodata aduceti adeverinta de la Agentia locala pentru prestatii socile pe baza careia se calculeaza concediul medical.

Benficiati de salariu mediu pe unitate pentru cel de-al doilea copil.
Multumesc de raspuns!
Ma asteptam, totusi, si la ceva calcule ..
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
nerantula, utilizator
Buna ziua

1. Nu sunt sigura, un expert pe salarizare va poate da un raspuns pe care sa va puteti baza.
Eu stiu ca daca in ultimile 12 luni nu aveti cotizare, ci sunteti asigurata ca urmarea a CIC sau alte situatii de acest gen, atunci baza de calcul pentru medical este salariul minim pe economie.

2. 85% a mediei veniturilor pe ultimile 12 luni. Pentru perioada primului CIC se ia in considerare indemnizatia.

3. Da, puteti depune cerere pentru salariul mediu pe unitate.
Mai va sfatuiesc sa depuneti cerere si pentru compensarea diferentei dintre salariul dvs de baza si indemnizatia de pre-postnatal pentru minim 6 saptamani.
Aveti aici un model: [ link extern ]

4. Situatia la 2 si 3 ramane neschimbata. Se va schimba indemnizatia pentru CIC2, pentru ca banuiesc ca salariul dvs daca reveniti la munca este mai mare decat indemnizatia de CIC1, deci veti avea o medie mai buna a veniturilor. Se va mai schimba baza de calcul pentru prenatal.

Va sfatuiesc sa va ganditi in primul rand la binele dvs si al copiilor dvs. Financiar v-ar avantaja sa reveniti la servici, dar va spun din experienta ca este destul de greu sa fii gravida si sa te duci la servici si sa mai ai si un prichindel mic acasa.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
Kitte, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns! Mi-ati dat o idee foarte buna cu cererea pentru compensarea diferentei, nu ma (mai) gandisem la asta, insa acum am alta neclaritate: diferenta este intre valoarea indemnizatiei si salariul ... net sau brut? Ca in lege nu precizeaza ..
Nu voi reveni la servici pentru ca, din motive de criza, salariul ar fi cel mult egal cu indemnizatia, insa ar aparea costuri suplimentare, deci nu merita oricum.

Edit: Intr-adevar, baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate este salariul minim pe economie #-o, ceea ce ma face sa reconsider reintoarcerea la servici ...
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
nerantula, utilizator
CCM unic la nivel unic precizeaza clar.
Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)
Articolul 66 din ccm 2007 - 2010 Kitte Kitte La ce se refera Articolul 66 din CCM 2007 - 2010 ? Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o ... (vezi toată discuția)
Calcul completare 15% / salariul bonus cf art. 51 si art. 66 din ccmunn 2007-2010 brotacel1 brotacel1 Buna ziua, Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si ... (vezi toată discuția)