Buna ziua,
Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si cererea pt acordarea diferentei de 15% cf Art. 66 din CCMUNN, prin care am inteles ca voi primi timp de minim 6 saptamani salariul brut intreg.
Art. 66. - (1) in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Initial, angajatorul a respins aceasta cerere argumentand ca lui nu i se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National (2007-2010) ca societatea are mai putin de 10 angajati. Dupa ce i-am trimis legile care il obliga sa imi acorde acest drept, angajatorul mi-a facut "imensa favoare" sa imi acorde cei 15% timp de 6 saptamani.
Problema este alta, din cei 85% a oprit cei 10,5% CAS dar si somaj, iar din cei 15% mi-a oprit toate darile la stat. In concluzie, salariul brut care trebuia sa il primesc s-a micsorat. Este corect asa?
Urmeaza sa fac cererea pentru salariul mediu pe unitate cf. art. 51) care sigur nu-l va calcula ca si salariul mediu considerand media salariilor brute din unitate si sigur va nascoci un calcul din care sa imi dea cat mai putin posibil. Cum se calculeaza acest salariu? Din carte stiu eu, acest salariu bonus nici nu se impoziteaza.
-Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Va multumesc pentru timpul acordat.