avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Calculul termenului de decadere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Calculul termenului de decadere

Va rog sa ma ajutati in intrepretarea acestui articol din OG 121/1998 pentru raspunderea materiala a militarilor:

"Art. 23 - (1) Termenul pentru efectuarea cercetării administrative şi înregistrarea actului de cercetare este de cel mult 60 de zile de la data când comandantul sau şeful unităţii a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea pagubei".

Ce inseamna faptul ca "a luat la cunostinta de producerea pagubei"? a luat la cunostinta faptul ca s-a produs o paguba sau a luat la cunostinta cuantumul efectiv al acesteia ?

De asemenea, mai avem si art . 24 din acelasi act normativ "Art. 24 - (1) Răspunderea materială a militarilor pentru pagubele produse instituţiilor publice prevăzute la art. 2 poate fi stabilită numai în cazul în care acestea au fost constatate în cel mult 3 ani de la data producerii lor.

Putem interpreta in sensul ca pagubele pot fi constatate in termen de 3 ani de la data producerii lor, (adica inauntrul acestui termen comandantul poate constata producerea pagubei) si de la acesta data curge termenul de 60 de zile?

Mai mult, semnarea ordinului de trecere in rezerva poate fi intrepretat ca dovada a faptului ca s-a luat la cunostinta de producerea pagubei? (mentionez faptul ca producerea pagubei a constatat in demisia militarului)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:46, 21 Iulie 2008
Termenul nu poate sa depinda de cheful comandantului de a aduna sau nu 2+2 ca sa afle ... cuantumul. (parerea mea; altfel textul ar fi trebuit sa refere la "intinderea pagubei" si nu "producerea pagubei").

Interpretarea art 24 mi se pare corecta.

Nu prea inteleg cum demisia = paguba.



Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
romascanu, moderator
Se refera la situatia in care militarul a incheiat un contract cu armata (prin care se obliga sa activeze in cadrul sistemului timp de 8 ani si si-a dat demisia dupa o perioada de trei ani; acesta obligatie a fost asumata in urma urmarii cursurilor Academeii Tehnice Militare, subventionate de Min, Apararii); astfel, demisia a generat raspunderea materiala.
Ca principiu insa, pot folosi in fata instantei argumete din dreptul comuni (art. 999 si urm Cod Civil)? paguba trebuie determinata sau doar trebuie sa fie determinabila (sa exiaste suficiente elemente pentru identificare, chiar daca nu se cunoaste cuantumul ei)?
paguba exista. ea se deduce din chiar clauzele contractuale si fapta de a nu activa timp de 8 ani, intre care exista o legatura cauzala. asadar, subventionarea cursurilor de catre angajator si neindeplinirea conditiei asumate de angajat creaza in sarcina acestuia din urma o raspundere contractuala. se poate pune totusi problema proportionalizarii raspunderii daca nu exista clauza contrara.
E clar ca exista. Intrebarea era daca trebuie determinata sau determinabila (conform msj de mai sus). Multumesc!
De fapt conditia este ca prejudiciul sa fie cert: atat in privinta existentei cat si in privinta posibilitatilor de evaluare.

Daca tot vorbim de o raspundere contractuala, acel contract ar fi trebuit deja sa prevada elemente indestulatoare pentru a se putea determina intinderea prejudiciului. De altfel, in materie contractuala se raspunde pentru pejudiciul care a fost prevazut ori era previzibil la momentul incheierii contractului.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea termenelor si conditiilor prevazute de o.g. 121 / 1998 macauctin macauctin Citez din O.G. 121 / 1998: ...Art. 22. - (1) Comandantul sau şeful unităţii care a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea unei pagube dispune, ... (vezi toată discuția)
Depasirea termenului de cercetare administrativa. ce avantaj am in aceasta situatie? Adrian1483 Adrian1483 In urma demisiei din sistemul militar, o comisie locala, legal abilitata a dispus recuperarea cheltuielilor facute cu scolarizarea mea. Am contestat deciza ... (vezi toată discuția)
Document cu titlu executoriu?? Alexandru8899 Alexandru8899 In urma cu ceva vreme am demisionat din cadrul sistemului militar romanesc. Ca urmare, comandantul unitatii militare unde mi-am desfasurat activitatea a semnat ... (vezi toată discuția)