avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediile medicale prelungesc somajul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediile medicale prelungesc somajul?

buna seara.sunt somera,sunt insarcinata si as vrea sa prelungesc somajul o luna si 10 zile (cu concedii medicale) ca sa pot beneficia de indemnizatia ccc.am fost la somaj si o doamna de acolo mi-a spus ca cica de pe 16 decembrie 2010 concediile medicale nu mai prelungesc somajul.este adevarat?daca nu,ce sa fac?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: arg ramona , utilizator 18:18, 20 Ianuarie 2011
1. Doamna de la Somaj v-a mintit, pur si simplu.
2. Intr-adevar, de la 16.12.2010 s-a modificat Legea 76/2002 care acum precizeaza:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art.45
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e).

3. Asadar se prelungeste somajul cu orice perioada de concediu medical dar trebuie sa anuntati Agentia de Somaj, in scris, in 24 de ore de la data acordarii concediului medical sau a internarii si sa spuneti si numele medicului si unitatea din care face parte. Daca nu procedati asa atunci nu se mai prelungeste somajul cu zilele de concediu medical.
4. La fel procedati si cand veti lua concediu de maternitate. Aici e mai simplu ca anuntati o singura data pentru cele 126 de zile.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc.precizez ca si cei de la casa de asigurari de sanatate m-au mintit,pt ca mi-au spus acelasi lucru ,si cei de la somaj m-au mintit.nu inteleg motivul pt care au facut acest lucru...dar conteaza mai putin acum ca m-ati lamurit.
va multumesc din suflet si o seara cat mai frumoasa.
Sunt doua explicatii:
- ori nu sunt la zi cu legile cu care lucreaza si pe care ar trebui sa le stie foarte bine;
- ori stiu dar au dispozitii sa recurga la orice mijloace prin care sa plateasca mai putin, in dauna somerului caruia si asa nu ii ajung banii.
deci eu,daca respect conditia da a duce concediul medical in termen de 24 de ore,cu numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta,imi va prelungi somajul indiferent de prostiile pe care le spun ei.va multumesc ca m-ati lamurit.nici nu stiti cat a contat promptitudinea dumneavoastra!
1. Atentie:
- trebuie sa faceti o instiintare in scris, in 24 de ore, prin care anuntati Agentia de Somaj ca sunteti in nmedical si sa precizati numele medicului si unitatea de care apartine;
- certificatul medical nu trebuie dus neaparat in 24 de ore. Dar il duceti cat de repede pentru ca Agentia il calculeaza si il plateste.

2. Daca procedati asa se suspenda si se prelungeste perioada de somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil hadasssa hadasssa Buna ziua! Pt a intra in CCC pt primul copil am suspendat indemnizatia de somaj (eram in somaj). Dupa ce copilul implineste varsta de 2 ani (23 feb 2012), o sa ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal din somaj Deby39 Deby39 O persoana care a avut contract de munca 4 ani si apoi intra in somaj mai are dreptul la pre si postnatal? (vezi toată discuția)
Somajul si concediu de maternitate alina__ alina__ Am doi ani neintrerupti pe cartea de munca iar de luna aceasta nu mi s-a mai prelungit contractul de munca si am intrat in somaj pentru 6 luni.Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)