avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua.Am si eu o intrebare...Daca vreau ca angajatii mei sa lucreze in ture...ce conditii trebuie sa indeplineasca?Daca lucreaza 12 ore pe noapte ...cate ore/ ziole libere sunt obligata sa le dau?Si cum se platesc ore de munca noaptea ?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 12:22, 19 Ianuarie 2011
Buna ziua. Dupa 12 ore de munca trebuie sa aiba repaus 24 ore.
Puteti face 12/24, 12/48
Orele de noapte sunt considerate de la ora 22 la ora 6, si se platesc cu 25% in plus fata de o ora normala de lucru.

Codul muncii
Munca de noapte

Art. 122. - (1) Munca prestată între orele 22,00 - 6,00 este considerată muncă de noapte.
(11) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru. (O.U.G. nr. 55/2006)
(2) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal. (O.U.G. nr. 55/2006)
(21) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă, stabilite potrivit dispoziţiilor legale, nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, în care prestează muncă de noapte. (O.U.G. nr. 55/2006)
(3) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

Contractul colectiv de munca
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Popa Adrian, Contabil
Orele lucrate sambata si duminica se platesc in plus?

Contractul colectiv de munca unic la nivel national
Art. 41. (3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de noapte calcul mivhela mivhela care este nr minim de ore ce trebuie lucrate de noapte in curs de o luna pt a putea beneficia de spor de noapte? (vezi toată discuția)
Sporul de noapte bbjunkie bbjunkie Lucrez zilnic de la ora 17 la 01, cele trei ore intre 22 si 01, pot fi considerate ore lucrate noaptea si ar trebui sa beneficiez de vreun spor pentru asta? ... (vezi toată discuția)
Program lucru tvsorin tvsorin Am o intrebare, am contract semnat pentru 8 ore pe zi - lucrez 7 ore pe zi de luni pana vineri si prind un weekend se fac 160 pe lune. Acum angajatorul vrea ... (vezi toată discuția)