avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul meu mosteneste de la mama lui un teren. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul meu mosteneste de la mama lui un teren. Ce drepturi am/voi avea eu?

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea. Soacra mea avea mostenire un teren de 1300 mp. Ea a murit in 2006. Socrul meu inca traieste si intre timp s-a recasatorit. In urma decesului s-a dezbatut mostenirea in urma caruis socrul meu cedeaza dreptul lui asupra terenului, acesta ramanand copiilor: sotul meu si fratele lui. Practic, sotul meu va avea prin contract de mostenire jumate de teren, iar fratele lui cealalta jumatate. Pe partea mostenita de sotul meu am hotarat impreuna cu acesta sa contruim o casa unde sa locuim in viitor. Intre timp eu si sotul meu avem o fetita si speram si la un al doilea copil. As vrea sa stiu ce se va intampla pe viitor cu aceast teren si casa , in conditiile in care practic, doar sotul meu va fi singurul proprietar la terenului (prin mostenire) si a casei.
- daca, doamne fereste, sotul meu decedeaza, cine va avea drept legal asupra casei si a terenului? Copii nostri vor putea vinde casa fara acordul meu? Cumnatul meu, sau vreun copil de-al lui pot ataca in vreun fel actul de mostenire si sa ceara vreun drept asupra terenului sau a casei pe care o vom construi?
- daca vom divorta, eu voi avea vreun drept asupra casei, sau nu-mi va ramane decat sa-mi iau bocceluta cu haine si sa-mi vad de viata?

Imi cer scuze daca intrebarile mele sunt puerile sau ilogice. Sunt complet rupta de orice notiune legala in acest sens si as vrea sa stiu inante sa ne apucam de construit daca va fi bine pentru toti(sotul meu, eu si copii nostri) sau daca exista vreo solutie legala prin care putem asigura un viitorul linistit tuturor indiferent daca se va intampla ceva cu vreunul din noi.
Casa va fi bun comun, pt ca va fi construita in timpul casatoriei, deci veti avea drept la 1/2, in caz de divort/partaj. Asupra terenului insa nu aveti decat drept de superficie.
Daca ramaneti casatoriti si el decedeaza inaintea dvs., aveti drept de mostenire dvs. 1/4 si copiii 3/4 ( din jumatatea lui de casa + intregul teren). Nici un mostenitor nu poate dispune decat de cota lui, nu si de intreaga masa succesorala, de care se poate dispune cu acordul tuturor sau se poate iesi din indiviziune.

Cumnatul nu mai are drept asupra terenului sotului dvs., nu poate ataca nimic.
Multumesc frumos pentru raspuns. Numai bine!
adutescu a scris:
Cumnatul nu mai are drept asupra terenului sotului dvs., nu poate ataca nimic.

De unde ati tras concluzia asta?

adrianacatalina a scris:
Practic, sotul meu va avea prin contract de mostenire jumate de teren, iar fratele lui cealalta jumatate. Pe partea mostenita de sotul meu am hotarat impreuna cu acesta sa contruim o casa unde sa locuim in viitor. [...] practic, doar sotul meu va fi singurul proprietar la terenului (prin mostenire) si a casei.

E drept ca cele doua parti citate se contrazic, dar din cate inteleg dpdv juridic exista doi proprietari pe teren (sotul si cumnatul). Chiar daca cumnatul nu se foloseste de acel teren, nu inseamna ca nu e coproprietar.
...constructia va fi bun comun al dvs si al sotului...daca decedeaza peteren si jumatate lui din constructie il veti mosteni impreuna cu copiii...cumnatul nu are niciun drept asupra terenului si constructiei...in caz de divort aveti dreptul in principiu la 1/2 din constructie...va sfatuiesc ca inainte sa parcelati suprafata astfel incat sa costruiti pe parcela de 650 mp care va revine si apoi in momentul intabularii in cf sotul sa dea o declaratie cum ca e de acord ca imobilul construit sa se intabuleze pe ambii ca bun comun...
Eu am citit speta, spre deosebire de dvs.
Practic, sotul meu va avea prin contract de mostenire jumate de teren, iar fratele lui cealalta jumatate. Pe partea mostenita de sotul meu...

Alte discuții în legătură

Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)