avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IESIRE DIN INDIVIZIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IESIRE DIN INDIVIZIUNE

Buna ziua
Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ma lamuresc in anumite privinte. Locuiesc cu sotul si socrii in Bucuresti, intr-o casa la curte. Casa e cumparata de soacra mea, pe numele ei de fata, este construita pe o suprafata de 100 mp din cei 122 mp pe care ii are tot terenul. Sotul meu mai are o sora, care, dupa ce parintii nu vor mai fi, va veni desigur la mostenire. Casei in cauza i-au fost aduse extinderi de mine si sotul meu facute(avem facturi si chit de achizitie a materialelor de constructie pe numele nostru), dar fara a obtine autorizatie de constructie in acest sens. Cum va spuneam extinderile facute de noi au avut loc intre anii 2000-2004 si s-au continuat cu diferite imbunatatiri aduse si restului de casa pana in prezent. Nu putem merge la financiar sa obtinem autorizatie de constructie pt ca va fi f mare amenda si, atata timp cat noi platim impozit pe tot ce e acolo construit, avem cadastru facut, insa nu si intabulare, am hotarat ca mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt. Problema va veni insa cand soacra mea va deceda si atunci cumnata mea va veni si poate ca va cere iesirea din indiviziune. Mentionez ca imobilul e in asa fel construit incat pot locui 2 familii in el, avand 2 grupuri sanitare, 2 bucatarii si cate 2 camere + o camera de primire oaspeti in comun ( a fost construit in asa fel incat noi sa fim cu totul separat, in cazul in care cumnata ar veni sa locuiasca aici). Insa intrarea e comuna. Avem contract de gaze separat, lumina si apa idem. Intrebarile sunt:
1.instanta poate decide ca poate sa locuiasca si cumnata cu noi, desi ea are unde locui si in alta parte, fara ca noi sa o mai despagubim?(pt ca totul e separat)
2.se pot scadea din masa succesorala investitiile facute de mine si sot de-a lungul anilor? Cum procedez in acest fel. Mai trebuie sa precizez ca am incercat, impreuna cu soacra mea, sa facem acte pe ce am construit noi, insa soacra mea a iesit la pensie pe caz de boala mintala, asa ca totul era in zadar.
3.se poate scadea si plusul de valoare adus locuintei prin investitia noastra? Acest lucru se face la succesiune sau inainte? (pe socrul meu nu il aduc in discutie pt ca nu el e titularul casei, iar el are cu 20 de ani mai mult decat soacra mea) Cum sa procedam pt ca am investit niste bani aici, lucrul deloc de neglijat si nici pe soacra mea nu o pot pune sa declare nimic prin notariat, desi ar vrea, deoarece se poate invoca ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale. Nu putem face niciun fel de act din aceasta cauza. Nu as vrea sa se imparta decat munca parintilor, nu si a noastra(a mea si a sotului).
4. Care ar fi valoare sultei pe care ar trebui sa o dam cumnatei, sau macar la ce ar trebui sa ne asteptam? Se poate cere impartirea sultei pe un nr de ani? Noi nu vrem sa vindem casa ca e munca noastra acolo, desi nu avem autoriz de constr pe numele nostru, avem actele de dobandire a mater de constructie.
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi macar. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mihaela_let , utilizator 11:35, 22 Iulie 2009
1.la momentul efectuarii expertizei imonbiliare ,expertul va face la solicitarea partilor mai multe propuneri de lotizare.Probabil daca se va cere si o varianta cu lotizare in natura si este posibila o asytfel de lotizare( impartire a imobilului) si cumnata va opta o astfel de varianta instanta va aprecia daca se impune omologarea unei astfel de propuneri.
2.Aveti un drept de creanta constand in imbunatatirile aduse imobilului casa de locuit
3.da se ia in calcul si plusul de valoare.
4.La mostenire 1/4 are sotul supravietuitor ,3/4 copii.
Se evalueaza imobilul si faceti un calcul.
Daca socrii sunt de acord pot sa faca un contract de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere, iar in acest fel cumnata dumneavoastra nu mai poate sa vina la mostenire.
Soacra dv a iesit la pensie pe caz de... boala mintala... (care poate fi... depresie, schizofrenie, paranoia – genric – s.a) Dar, aceste boli pot fi (si de regula sunt) tinute sub control prin tratament medicamentos - persoana nu poate fi considerata ”incapabila” d.p.v. juridic, deci are capacitate de exercitiu – cat timp nu s-a impus (sau cerut) curatela... Nu prea inteleg de ce sa fi fost in zadar... ceea ce ati incercat (?) sa faceti.
Pt siguranta, puteti merge la un medic psihiatru, care va poate ajuta in... dovedirea ”capacitatii de exercitiu valabila” a soacrei. Poate fi facuta o evaluare psihiatrica in ideea ca dna sa poata incheia valabil acte de dispozitie. Deoarece scrieti ca ar fi dispusa sa va ajute nu va refuza evaluarea...
Multumesc mult de raspunsuri, incerc sa ma lamuresc.
Ideea este ca nu putem face niciun act cu socrii pentru ca, pe langa problema soacrei, mai sunt si altele si anume: casa e ridicata fara autorizatie, partea investita de noi, dar si o parte din camerele socrilor. Terenul pe care se afla intreaga casa este de 122 mp; la primarie am sunat si m-am interesat de intrare in legalitate, dar ce e sub 150 mp este considerat neconstruibil, plus ca sunt amenzi usturatoare. Nici nu as vrea sa incerc in aceste conditii. Pe mine m-ar interesa mai mult (pt ca noi nu vrem sa vindem, si, in aceste cond, nici nu putem, dealtfel) in ce conditii impartim cu cumnata dupa ce socrii nu mai sunt (socrul meu e cu 20 de ani mai mare decat soacra, soacra fiind proprietara, deci pb s-ar pune dupa pierderea dansei) ? Autoriz de constr. nu e pe numele nostru, insa mater de constr folosite, da, avem martori etc. La succesiune se pune problema, pt ca nu vreau sa impartim ceea ce am muncit noi. Valoarea sumei de bani pe care ar trebui sa o dam atunci cumnatei, in sit in care alege sa isi cedeze partea, se poate stabili pe un anumit nr de ani, sau cum se intampla?
Sa inteleg ca se va evalua casa si terenul, se va scadea valoarea investitiei facuta de mine si sot (eu cel putin asa as vrea), si apoi sa ve imparti la 2 valoarea ramasa? As putea spera asa? Si pentru partea cuvenita cumnatei sa facem plata despagubirii?

Alte discuții în legătură

Succesiune PopaGabriela PopaGabriela Buna ziua, Dupa decesul socrului (1983) nu s-a facut succesiunea. A ramas in viata soacra mea. Noi am locuit cu ei si inca locuim cu soacra. Ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,urmează sa înaintez divorț,avem doi copii minori,avem ... Porojan Daniela Porojan Daniela Buna ziua,urmează sa înaintez divorț,avem doi copii minori,avem bunuri dobândite in timpul căsătoriei,in schimb casa care s-a ridicat și finalizat in ... (vezi toată discuția)
Partaj,divort bitzic22 bitzic22 buna ziua.am o nelamurire,soacra mea,casatorita de mai bine de 20 ani se cearta cu sotul ei.acesta o agreseaza fizic atat pe ea cat si pe cumnata mea, le ... (vezi toată discuția)