avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Asemanari nume marca osim
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Asemanari nume marca osim

Buna ziua
Am domeniul de internet www.exemplu.ro domeniu ce va fi legat de un site, ce nu are legatura cu cafeaua marca inregistrata exempllu. Inainte de a incepe activitatea de realizare a site-uli ce drepturiam? nu as vrea sa ma trezesc dat in judecata de cei ce au marca inregistrata asemanatoare. Imi pot face publicitate la site fara sa am probele ? pot sa dau mailuri prin care sa invit lumea pe siteul meu fara sa aiba pretentii producatorii de cafea?? coffe inseamna cafea/ cafe este cafenea????
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
martins, utilizator
Cel mai recent răspuns: co1981 , utilizator 13:42, 23 Februarie 2011
Daca e vorba de numele "cafe", e suficient de generic pentru a nu exista o marca pe acest nume.

In general, doar titularul marcii inregistrate va poate impune incetarea folosirii numelui in activitatile dvs.

Marcile inregistrate se inregistreaza pe anumite domenii de produse sau servicii (in care va fi folosita marca). Acestea se numesc clase, conform Clasificarii de la Nisa. Daca dumneavoastra inregistrati la OSIM marca pe alte clase (activitatea sa fie suficient de diferita de a titularilor ca sa nu existe opozitie), aveti sanse sa va pastrati domeniul .ro la o eventuala actiune a titularilor.

Daca exista in schimb un conflict intre o marca inregistrata si un domeniu .ro, marca inregistrata are de obicei prioritate. Vedeti discutia de aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Ideia este ca sunt doua cuvinte alaturate .ro singura diferenta intre marca si domeniueste litera o litera f in plus intradevar ambele cuvinte am vazut ca fac obiectul unor marci diferite de altfel multe la numar dar v-am spus intre denumirea cafelei si domeniu este diferenta de o litera... cuvintele sunt intradevar generice dar continutul site-ului cu cafeaua nu are legatura decat "poetica" :))
N-am inteles absolut nimic. Mergeti la un consilier de proprietate intelectuala cu actele pe masa...
Buna ziua,

In legatura cu inregistrarea unui desen/model am cateva nelamuriri:
1. Pot inregistra de exemplu un tub PVC care exista deja pe piata dar care nu a fost inregistrat inca ?
2.Inregistrarea pentru astfel de produse se face cu un desen sau cu un model?
3.Prin inregistrarea acelui desen/model se interzice reproducerea produsului ce il reprezinta modelul sau etichetarea acelui produs cu poza din desen/model?
4.Care sunt acele desene / modele care sunt determinate exclusiv de o functie tehnica? (tubul PVC face parte din aceasta categorie?)

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
co1981, utilizator
1. si 2. Raspunsul meu este: NU poate fi inregistrat ca model un simplu tub PVC. Motivele legale se afla in Legislatia romana de protectie a desenelor si modelelor care prevede:
„Art. 9. — Obiectul cererii poate fi inregistrat in masura in care constituie un desen sau model, in sensul art. 2, este nou si are un caracter individual.
Un desen sau model este considerat nou daca niciun desen ori model identic nu a fost facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare .... Se considera ca desenele sau modelele sunt identice daca trasaturile lor caracteristice difera numai in ceea ce priveste detaliile nesemnificative.
„Art. 10. — In sensul aplicarii art. 9, se considera ca un desen sau model a fost facut public daca a fost publicat ori dezvaluit in alt mod, expus, utilizat in comert,...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
3.Da. Este interzisa reproducerea de catre terti a unui produs sau desen care face obiectul unui certificat de inregistrare a acestuia ca desen sau model industrial. Numai titularul certificatului aflat in vigoare poate reproduce desenul sau modelul protejat de acel certificat.Tertii pot solicita titularului o licenta de fabricare sau repriducere a obiectului certificatului aflat in vigoare in Romania
4.Prin cerificatul de inregistrare a unui desen sau model industrial se asigura o protectie (adica un drept exclusiv al titularului de fabricare sau reproducere) numai asupra aspectului exterior al unui produs sau a unei parti a acestuia, redat in doua sau trei dimensiuni, elementele lui definitorii avand de regula ca rezultat o creatie estetica si nicidecum tehnica, cum ar fi destinatia produsului sau caracteristicile lui tenice(dimensiuni, functii tenice etc).Ca urmare, considerentele tehnice saufunctionale nu pot fi incluse in descrierea care se face in cererea de inregistrare a desenului sau modelului, ci numai caracteristicile aspectului exterior al acestora.Riscati sa fie respinsa cererea daca in descriere veti include caracteristici tehnice sau functionale.

Alte discuții în legătură

Marcã sau desen? - care este diferenþa? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, personal nu imi pot da bine seama de diferenta dintre marca si desen sau model industrial? Ma puteti ajuta cu 1,2 explicatii si un exemplu ... (vezi toată discuția)
Dreptul asupra conceptului de afisare alex_16mai alex_16mai firma X se ocupa cu afise publicitare si sustine ca are drepturi asupra desenului/ modelului industrial, iar sigla este inregistrata la OSIM. deasemenea, ei ... (vezi toată discuția)
Inregistrare design vs. brevetare inventie ? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua, In ce fel as putea proteja un produs (gen ghiozdan) pentru a nu fi copiat? Ma refer la modul in care acesta este construit astfel incat sa se ... (vezi toată discuția)