In ce fel as putea proteja un produs (gen ghiozdan) pentru a nu fi copiat?
Ma refer la modul in care acesta este construit astfel incat sa se ingusteze si sa se mareasca in functie de dorinta clientului.
Daca protejez doar design-ul / modelul este suficient?
Sau nu pot face asta, fiind vorba de functionalitatea unui produs? Si atunci e nevoie de brevet de inventie?
In principiu, ati putea inregistra forma produsului ca:
(i) Marca dinamica (in anumite conditii);
(ii) Design (daca se indeplinesc conditiile legale);
Prin brevet, l-ati putea proteja doar daca indeplineste cumulativ conditiile legale privind brevetarea: este nou, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibil de aplicare industriala.
parerea mea este ca ceea ce dvs doriti este protectia pentru o functie tehnica, caz in care ar trebui sa vedeti daca ideea respectiva se bucura de conditia protectiei prin brevet mentionata de doamna consultant Claudiajelea (noutate, activitate inventiva, aplicabilitate industriala). in acest sens va sfatuiesc sa apelati la un consilier de brevete in vederea efectuarii unei cercetari privind noutatea si activitatea inventiva.
daca doriti sa inregistrati si aspectul exterior al produsului, puteti depune o cerere de desen sau model conform Legii 129/92 (atentie!: ca model nu se pot inregistra desene/modele determinate exclusiv de o functie tehnica). Preferabil in acest caz ar fi sa faceti o cercetare privind noutatea si caracterul individual al desenului/modelului. Din nou, ar fi bine sa apelati la un consilier de desene/modele.
In acest caz nu cred ca se pune problema inregistrarii a unei marci (fie ea si 3d) din moment ce marca este un semn grafic care se aplica pe produse/servicii din moment ce se doreste inregistrarea produsului insusi (brevet/model). Evident ca se poate inregistra si ca marca (fie ea si 3d) dar protectia prin marca are o alta natura (in acest caz imaginea 3d a ghiozdanului nu se doreste a fi aplicata pe un produs; inregistrarea unei marci 3d avea sens cand se dorea aplicarea ei pe un produs- ex butelie care contine gaz, sticla care contine un anumit lichid, etc)
Idee joc online
brandon5
Buna ziua.
Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international.
Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)