Trebuie formulat un brevet de inventie, in care sa enuntati corect si complet exact asupra caror aspecte doriti exclusivitate (povestirea ideii dupa niste reguli stricte)Trebuie facuta si o cercetare anterior aplicarii pentru ca brevetele - patentele, nu trebuiesc neaparat puse in aplicare, trebuie doar inregistrate, astfel poate incalcati un drept anterior care e pastrat in sertar si nu neaparat implementat online.
Oricum drepturile asupra unei idei sunt valabile doar in teritoriul in care inregistrati, deci daca faceti doar la OSIM, cei din alte tari pot folosi linistiti.
Pentru inregistrare internationala, se face o aplicatie la WIPO si platiti pentru fiecare tara selectata o taxa ca la OSIM, si cercetari documentare, dureaza 3 ani pana obtineti dreptul definitiv.
Taxele sunt mari, le gasiti pe WIPO.int la sectiunea Patent Filing. Mai ales cum e interentul gobal, daca e o tara neacoperita , fac serverul acolo si nu au probleme.
Acestea sunt taxele :
[ link extern ]
Sincer, dupa parerea mea, nu conteaza ideea, ci implementarea.
Daca reusiti sa implementati o idee buna intr-un mod unic, si sa oferiti servicii de calitate, nu vor mai conta spoof-urile.
Daca jocul devine public, nu o sa mai poata altcineva patenta ideea si sa va interzica folosirea, dar pentru siguranta, ar fii bine sa aveti o aplicatie la OSIM care sa contina data sau alte dovezi care descriu ideea (comunicat de presa, etc...)
Si eu am cercetat problema pentru o idee proprie. Am renuntat din cauza taxelor mari.
Un patent ajuta la avantajul competitiv, dar la inceput, cand firma este mai mica si nu are fonduri, aplicatia pentru aceste patente intr-o zona mai mare (US, Europa, Asia) este costisitoare.
Puteti inregistra numele jocului cel mai bine.
De asemenea daca urmati calea brevetului de inventie nu aveti voie sa spuneti nimanui despre ideea dvstra, sau sa scrieti despre ea online, acest lucru ar putea duce mai tarziu la anularea patentului. Puteti vorbi cu consilieri sau avocati, dar cu personalul tehnic pentru dezvoltare trebuie sa aveti acorduri de confidentialitate.
Va urez succes si perseverenta, veti gasi solutii pana la urma.