avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cum legalizez o idee?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cum legalizez o idee?

Cum pot sa obtin drepturi de autor asupra unei ideei?
Am o ideea privitoare la telefoanele mobile.Mi-am facut temele ideea nu a fost pusa in practica inca.
Am contactat niste persoane de la Microsoft in legatura cu asta.Multi m-au trimis sa stau de vorba cu diversi pe forum la ei, m-au indrumat sa il contactez personal pe Joe Belfiore celc are se ocupa de WP.Eu nu vreau sa dezvalui ideea nimanui pana nu o fac 100% a mea. ma pot duce la Google,sau la Apple dar aceasi problema odata ce le zic ideea ei o pot folosi face bani dupa ea,si eu nu primesc nimic.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:32, 9 August 2014
La OSIM ai posibiliatea de a o sigila intr-un "plic cu idei".
In acest mod pot demonstra ca esti prima persoana care a avut ideea despre care faci vorbire.
Poate fi depus personal sau prin posta.
Apple, Google, Microsoft nici una din cele 3 mari companii de telefoane de de glob nu sunt din tara noastra.
In clipa in care ideea mea v-a fi pusa in aplicare voi putea sa-mi cer drepturile de autor de la o companie care nu este in Romania ?
Apple are aceste termene si conditii [ link extern ]
"TERMS OF IDEA SUBMISSION
You agree that: (1) your submissions and their contents will automatically become the property of Apple, without any compensation to you; (2) Apple may use or redistribute the submissions and their contents for any purpose and in any way; (3) there is no obligation for Apple to review the submission; and (4) there is no obligation to keep any submissions confidential."
M-am interesat si acelasi conditii le au si Google si Microsoft. Ei nu vor sa-ti dea nici un ban pentru o idee care le poate revolutiona lor telefoanele.
Este mentionat pe siteul de la OSIM :“Plicul cu idei” nu se constituie într-un titlu de proprietate intelectuală şi nu conferă drepturi exclusive.

Daca nu confera drepturi exclusive,ce motiv ar maia vea cineva sa plateasca taxa pe plic de 150 de lei?
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Catadaniels, utilizator
Ideile nu se pot proteja sub nicio forma. Ce se poate proteja este textul (dar nu faptele sau ideile din el) sau inventiile (pentru inventie cereti patent de la OSIM).
“plicul cu idei nu se constituie într-un titlu de proprietate intelectuală şi nu conferă drepturi exclusive” dar ofera o oarecare protectie - “poate constitui certificarea existenţei soluţiei sau creaţiei aflată în plic la o anumită dată”:
[ link extern ]

dupa ce inovatia e functionala trebuie sa obtineti brevetul de inventie national, european sau international;
“brevetul de inventie national - este brevetul inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea; brevetul de inventie european - este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Oficiului European de Brevete (EPO), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare; brevetul de inventie international - este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare”:
[ link extern ]

dreptul de autor nu se inregistreaza, de regula, ci se dovedeste prin orice mijloc de proba; daca ideea se refera la o aplicatie aceasta aplicatie (nu ideea) trebuie inregistrata la registrul national de programe pt calculator care e gestionat de oficiul roman pt drepturile de autor - ORDA; pt inregistrare tb furnizata o mostra.
[ link extern ]
(art 20 al 3 lit a) teza 2 din OG 25/2006)

termenii la care v-ati referit mai sus se refera la “ideile nesolicitate” = nu le trimiteti sugestii si altele de gen; ei sunt cei care aleg sa cumpere sau ba un anume brevet/ anume licenta.


Se poate intr-adevar demonstra ca am fost primul din lume care a avut o idee, dar asta din punct de vedere juridic nu ma ajuta cu nimic. De ex. daca demonstrez ca sunt primul din lume care a avut ideea sa faca mobil cu toarta, asta nu impiedica pe nimeni sa construiasca mobile cu toarta, fara sa-mi plateasca niciun ban, pentru ca ideea de mobil cu toarta nu se poate proteja. Sau chiar daca sunt primul din lume care are ideea de a vinde pachete cu mobil, sticla de sampanie si ciocolata, oricine din lume e liber sa vanda pachete de mobil, sampanie si ciocolata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2014
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patentare metoda din spatele aplicatiei software Phreak Phreak Am si eu o nelamurire, Cum pot patenta metoda din spatele unei aplicatii software, care sunt pasi de urmat ? Exemple concrete: -suntem inventatorii UBER, ... (vezi toată discuția)
Charta traducatorului elena138 elena138 Are cineva textul Chartei Traducatorului (aprobată de Congresul de la Dubrovnik din 1963,şi modificată la Oslo, la 9 iulie 1994)? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)
Înregistrare aplicație/portal web klehus klehus Bună ziua, Am în plan să dezvolt un site web care va furniza o serie de servicii publicului. Acest portal va fi administrat prin intermediul unei firme ... (vezi toată discuția)