avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

pana la finele 2010, am platit obligatii asigurari pensii in suma de 100 ron lunar, pentru un membru din familie neangajat.
recent am aflat ca se poate plati minim 37 ron lunar, exact pentru aceleasi conditii,
am incercat sa aflu mai multe detalii de la casa de pensii salaj, dar mi sa comunicat ca incepand cu ianuarie 2011, suma lunara pe care va trebui sa o achit este de peste 251 ron, in aceleasi conditii fara alti termeni.
intreruperea platii nu pot sa o fac decat daca achit suma pe zile pana la data incetarii contractului
deasemenea am achitat sume de bani lunar din 2005, sa inteleg ca bani ii pierd, daca renunt la contract, dar in conditiile in care beneficiile sunt aceleasi ca si cei ce achita 37 ron, ce a-si putea face,
cu respect
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:38, 20 Ianuarie 2011
Cred ca aici este vorba despre o confuzie.Daca gresesc imi cer sincer scuze.Cei 37 de lei la care faceti referire reprezinta CASS-ul(sanatatea)raportat la salariul minim pe economie.670x5,5%=37 lei.
1. Am inteles ca va referiti la contractul de asigurare cu Casa de Pensii.
2. În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei .
3. 708 lei x 31,3% = 222 lei (nu 251 lei cat vi s-a spus de la Casa de Pensii).
4. Daca doriti sa reziliati contractul o puteti face oricand dar efectul se produce de la data rezilierii. Sunteti obligat sa platiti restantele, cu penalitati cu tot.
5. perioada cat ati platit in baza contractului de asigurare sociala este stagiu de cotizare la pensie.
6. In legatura cu cei 37 de lei cred ca ati confundat cu asigurarea la Casa de Asigurari de Sanatate (. vezi raspunsul dat de @Carp Mircea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la sistemul de pensii si la sistemul de sanatate Adriana68 Adriana68 Buna ziua, Am terminat perioada de somaj si as dori sa stiu care este valoarea minima a contributiei la pensie si daca CAS-ul este obligatoriu de ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Cotizarea pentru pensie, sanatate, somaj draganmariana draganmariana Buna seara, va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare? Am o cunostiinta din Braila, si doreste sa-si plateasca pensia, sanatatea si somajul ... (vezi toată discuția)