avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz eliberare adeverinta cotizare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz eliberare adeverinta cotizare somaj

ce pot face daca angajatorul refuza sa-mi elibereze adeverinta de cotizare somaj
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:53, 20 Ianuarie 2011
1. Art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.

2. Neeliberarea de catre angajator a adeverintei de mai sus constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din Legea nr. 76/2002 si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege - de la 3.000 lei la 5.000 lei - de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar adresati-va Agentiei de Somaj si ITM sa sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va elibereze adeverinta prevazuta de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta pentru somaj remi mihai remi mihai Buna ziua, pentru a intra in somaj trebuie de la fostul angajator o adevarinta privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj pe care el nu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta salarii pt somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze ... (vezi toată discuția)
Obligativitate emitere adeverinta jer jer Buna ziua! Pt. a ma putea inscrie la ANOFM pt. a cere ajutorul de somaj am nevoie din partea fostului angajator de o adeverinta din care sa rezulte datele ... (vezi toată discuția)