avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... societatile care nu au CCM(cu mai putin de 21 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

societatile care nu au CCM(cu mai putin de 21 salariati) nu sunt obligate la plata saariului compensator?

Buna ziua.

Va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare. Am mai postat-o dar nu am primit raspuns daca este sau nu obligata societatea.

In urma concedierii conform art .65 CM am solicitat in scris angajatorului un salariu compensator. Ca raspuns firma mi-a facut o adresa prin care mentiona ca datorita faptului ca nu avem un CCM incheiat la nivel de unitate, iar acea dispozitie nu este cuprinsa nici in regulamentul intern si nici in CIM incheiat cu angajatii.. art 67 din CM nu o obliga sa imi acorde compensatia.

Am crezut ca rezolv ceva cu o plangere la ITM dar de acolo mi s-a zis acelasi lucru. Ca lipsa CCM la nivel de unitate duce la neobligativitatea aplicarii CCMUNN 2007-2010, mai mult acesta a expirat. Prin urmare e inutil sa fac reclamatie pt ca ITM nu ii va face control si nu va dispune la acea masura de obligare la plata.

Firma la care lucrez are 12 angajati si inca 4 cu un contract special( probabil de colaborare) deci mai putin de 21. Nu avea cum sa incheie un contract colectiv de munca. Deci nu se supune niciunei legi din tara asta?
In acest caz e adevarat ca firmele cu mai putin de 21 de angajati nu trebuie sa respecte art. 78 din CCMUN sau chiar integral CCMUN in vigoare daca nu e specificat expres in statul societatii si in fiecare CIM al salariatilor?

Nu mai am nicio sanasa sa primesc salariul compensator? sau cei de la IMT m-au mintit (mentionez ca imi avertizasem angajatorul ca voi depune o reclamatie) si mi-a refuzat intentionat inregistrea reclamtiei? Putea dispune acea masura? Este sau nu obligata societatea sa se supuna CCMUN 2007-2010. Chiar daca a expirat eu am fost fost in preaviz pana la sf lunii decembrie, iar notificarea si raspunsul de la angajator au fost tot in luna decembrie, cand era in vigoare CCMUN 2007-2010.

Va rog frumos sa imi raspundeti! Consider ca este o situatie demna de luat in considerare deoarece am apelat la o institutie publica care ar trebui sa faca dreptate angajatului!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 15 Noiembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
CCMUNN vi se aplica indiferent de ce vrea muschiul oricui ( angajator, itm, tcl, stf, plm......etc.).
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);

La litera "b" observati ca dumneavoastra puteti beneficia si de Contractul pe ramura daca unitatea dumneavoastra, conform codului CAEN al activitatii sale principale declarate, apartine unei ramuri a economiei nationale pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca.
In cazul in care aveti contract pe ramura, clauzele minime ale acestuia nu pot fi sub nivelul celor din CCMUNN.
In ceeace priveste raspunsul primit de la ITM, acesta pare a fi dat de portarul institutiei.
Aveti sanse foarte mari in instanta.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Art. 247 C.mun. prevede clar ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
freeelis a scris:

Art. 247 C.mun. prevede clar ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.


Si daca aceasta situatie se repeata la o alta salariata, dar in 2013, si avand in vedere ca nu mai exista CCM la nivel national , nu mai primeste salariu compensatoriu? Mentionez ca a inceput activitatea in 2010 cand inca mai era in vigoare CCM la nivel national.
Ne raportam la acela ? Sau nu ?
Acordarea de salarii compensatorii se raporteaza la ccm in vigoare la data incetarii c.i.m.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)