avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decizia Civila este somatie de plata ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decizia Civila este somatie de plata ?

Poate fi considerata Decizia Civila (definitiva din 1998) drept somatie de plata?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:02, 15 Aprilie 2008
:-/ Nu inteleg la ce anume va referiti ... detaliati va rog.
O decizie civila ramasa definitiva in anul 1998 nu mai poate fi utilizata pentru a va soma sa platiti sumele de bani dispuse prin ea - chiar daca ati primi o astfel de somatie, nu mai puteti fi executata silit in baza ei, deoarece s-a prescris.
Oricum, furnizati detalii cu privire la felul in care ati primit somatia respectiva.
Buna seara.

Sentinta civila din 1998 a fost pusa in executie silita la Budapesta si a fost executata -in sfarsit!- in 2007!

Dar, problema este ca suma primita drept despagubire in 1998 -99.850.000 lei, echivalentul in dolari 12.370 $- este mai mica in 2007 (10.500 $) cu toate dobanzile legale calculate.

Eu as vrea sa obtin aplicarea ratei inflatiei asupra despagubirii de 99.850.000 lei, conform OG 5/2001 - dar judecatorul spune ca OG 5 se aplica numai Somatiei de plata si asa risc sa-mi respinga actiunea.

Insa Decizia civila din 1998 era definitiva si avea termen de plata 2 saptamani. Somatia de plata trebuie sa indeplineasca cele 3 conditii - sa aiba un termen de plata, o valoare bine stabilita si sa fie exigibila.

Este Decizia Civila o Somatie de plata? (Sunt inginer petrochimist si mie mi se pare ca este un temei juridic bun OG 5/2001 - care stabileste la Art.1, al. 2 ca ORICE INSCRIS ACCEPTAT DE PARTI se supune rate inflatiei, insa se pare ca nu de aceeasi parere sunt si juristii).

Multumesc pentru raspunsul prompt. Karmenka
In prezent dvs. sunteti in faza executarii silite, si nu a obtinerii unei hotarari judecatoresti.
Decizia civila de care vorbiti este o hotarare judecatoreasca. Somatia de plata prevazuta de OG 5/2001 este o procedura pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti - ordonanta de plata. In termeni nejuridici, Decizia civila este un rezultat la care dvs. ati ajuns deja, iar procedura somatiei de plata prevazuta de OG 5/2001 este un procedeu, o cale prin care se ajunge la un rezultat ( pentru un proces viitor).
Daca executarea silita are loc in Ungaria, consultati un avocat de acolo sau executorul judecatoresc care instrumenteaza dosarul pentru a afla in ce fel se pot calcula acolo reactualizari ale sumei.
Nu. Executia silita s-a incheiat la Budapesta in 2007 si nu pot sa reprosez nimic ungurilor. Am castigat la toate instantele maghiare - m-am judecat din 1998 pana in 2007 - si, in final, Curtea Suprema din Budapesta a ajuns la hotararea ca trebuie sa se intrebe la Bucuresti (Ministerul de Justitie Roman) cum se calculeaza in Romania prejudiciul la o executare silita? pentru ca eu am solicitat si actualizarea despagubirii in functie de rata inflatiei (dupa 9 ani si jumatate).

Raspunsul Bucurestiului m-a nimicit: romanii au raspuns ca se aplica dobanda comunicata de BNR la fiecare 6 luni, minus 20% pentru persoane fizice.
Daca in Decizia civila nu se specifica un alt mod de actualizare, nu se aplica rata inflatiei.

Ungurii au calculat despagubirea (corect!, asa cum au zis romanii) si eu am primit 10.500 $ dupa 9 ani si jumatate (in 2007).

La Budapesta am obtinut plata prejudiciului numai dupa ce am deschis executia silita. Plata despagubirii s-a facut in 2 transe - 1 august si 14 septembrie 2007 - fiind incheiata de executorul judecatoresc ungur. Deci, daca am avut executie silita (cu aplicarea sechestrului asigurator asupra averii debitorului ungur), am avut si SOMATIE DE PLATA. Nu?

Acum cer Statului Roman, pe baza OG 5/2001, actualizarea despagubirii in functie de rata inflatiei, deoarece SOMATIA de PLATA a fost instrumentul utilizat pentru recuperarea creantei. E adevarat - la Budapesta. Dar pentru a incepe executia silita am platit o taxa la Judecatoria de Sector Buda - 100.000 Ft, la Biroul Executorului Judecatoresc - 70.000 Ft, si executorul mi-a inmanat despagubirea + dobanzile legale in 1 august si 14 septembrie. Executia silita s-a incheiat complet si mi s-au restituit si taxele achitate in 2001 la Judecatoria de Sector Buda si la Biroul Executorului Judecatoresc ungur.

Romanii au dat dovada de superficialitate (mi-au gresit pana si numele!?! intr-un act international). Ei nu au cerut de la Curtea de Apel Oradea si Motivarea Deciziei Civile - unde se face echivalarea sumei de 99.855.000 lei in 12.370$, la paritatea de 8.027 lei/1 $ in 27 martie 1998.

Suma primita in 2007 este echivalentul a 10.500 $ - despagubirea + dobanzile legale pe timp de 9 ani si jumatate, deci - cu dobanzi cu tot - mai putin decat in 1998!!!!!!!!!!

Actiunea mea se indreapta acum impotriva Statului Roman de la care cer plata prejudiciului care mi s-a creat prin raspunsul gresit dat ungurilor - cand Min. de Justitie Roman a zis ca rata inflatiei nu se aplica in cazul meu.

Poate romanii nu au stiut de actualizarea despagubirii in dolari - care este trecuta doar in Motivarea Deciziei, dar exista...
poate nu au inteles ca este vorba de executie silita....
Nu stiu si nici nu ma intereseaza... Eu am pierdut 1.500 $ din cauza Min. de Justitie Roman...

Acum sunt in faza in care trebuie sa comunic Judecatoriei Oradea temeiul juridic in baza caruia am inaintat actiunea.
Voi traduce actele cu care am inceput executarea silita - plata taxelor catre instanta maghiara, executor ungur, sechestru asigurator, deciziile instantelor maghiare care stabilesc ca executorul trebuie sa continue executia silita pana la plata integrala a prejudiciului - deci si cea de-a 2-a transa sa fie achitata....
Si trebuie sa dovedesc ca am avut o SOMATIE DE PLATA - deci temeiul juridic al actiunii mele este OG 5/2001 - aplicarea ratei inflatiei, nu?

Multumesc pentru interesul aratat.
Karmenka

Alte discuții în legătură

Pot sa trec la executarea silita a avas,in cazul fni jokayan jokayan Fac parte din procesul civil si am depus cerere la AVAS pentru despagubire ,In care ni se cere sa trecem ca: -nu doresc sa fiu reprezentat de ANI-FNI sau de ... (vezi toată discuția)
Facturi fara scadenta Andreea Istrate Andreea Istrate Daca am emis o factura unde nu este inserata data scadentei si nu am nici contract incheiat, dar facturile sunt acceptate la plata prin semnare si stampilare ... (vezi toată discuția)
Care sunt actele normative ce reglementeaza activitatea de executare silita? catalin2832 catalin2832 Cine ma poate ajuta sa imi spuna care sunt actele normative ce reglementeaza activitatea de executare silita? Va multumesc. (vezi toată discuția)