avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru tatal copilului

Buna ziua.
Sotia mea este in concediu de maternitate din decembrie 2009. Doreste sa se intoarca la servici acum si eu vreau sa intru in concediu de paternitate in locul ei. Cum se procedeaza si ce indemnizatie imi revine ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: htctunat , utilizator 10:08, 8 Februarie 2011
Sotia se aflain concediu ingrijire copil 2 ani,concediul de maternitate este cu totul altceva.
Sotia va face o cerere de reluare a activitatii la angajator,iar dvs.va adresati cu o cerere angajatorului dvs.pentru suspendarea contractului de munca.
Trebuie sa faceti dosarul catre directia de prestatii sociale (asa cum l-a depus sotia).
Daca indepliniti conditiile,respectiv, ati avut in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului venituri supuse impozitului pe venit.beneficiati de indemnizatie dvs.
Din totalitatea veniturilor nete beneficiati de 70% din acestea pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului dar nu mai mult de 3400 lei.

Va postez un link pentru ajutor
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
O modificare la ce a spus colega mea:
Indemnizatia pentru CCC este de 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii (dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3400 lei).
Multumesc pentru raspuns.

Nu vad in linkul trimis unde se specifica 70% sau respectiv 75%, doar mentiunea de
"Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani - 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului, diminuat cu 15%."

Daca ma puteti lamuri, va rog.

Cu stima.
Eu am scris direct 70%.Am calculat 85%-15%=70%
"diminuat cu 15% din data de 1 iulie 2010,conform art.12 din Legea nr.118/2010"-aceast cuantum a fost prevazut pentru perioada 01.07.2010-31.12.2010 .
Dl.Tudor Valeriu v-a indicat foarte corect aparitia OUG 111/2010 lucru pe care eu l-am omis.
Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
htctunat a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Nu vad in linkul trimis unde se specifica 70% sau respectiv 75%, doar mentiunea de
"Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani - 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului, diminuat cu 15%."

Daca ma puteti lamuri, va rog.

Cu stima.

Din OUG 111/2010:

Art. 30
(1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aduc la cunostinta beneficiarilor prin emiterea unei noi decizii de catre agentiile teritoriale.

Alte discuții în legătură

S-a majorat indemnizatia de crestere a copilului?! vevy vevy Sunt o mamica care a nascut anul trecut (2010) in 30 iunie -inante de \"taieri\"-. Am beneficiat temporar de 70% din media veniturilor din ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florin_567 florin_567 in anul 2011 mai este valabila ordonanta conform careia s-a luat 15% din indemnizatia de crestere pentru copii pina la doi ani, acordata de stat ? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc din ianuarie 2011 Kitte Kitte Buna ziua Ordonanta conform careia indemnizata CIC scade cu 15% are efecte pana la 31 decembrie 2010. Ce se intampla din ianuarie? Multumesc (vezi toată discuția)