1) Barbat nascut 21.05.1954 cu 32 ani vechime din care 12 in grupa 2 .S-ar putea sa se pensioneze antipat si daca da in ce conditii.La acesti 32 ani d emunca se pot adauga la calcul si anii de facultate si cei de stagiu militar.In aceste conditii in care s-ar adauga se poate iesi antipat la pensie?
2)Femeie nascuta 25.09.1955 cu 17 ani de munca ,mama a 4 copii.La fel facultate si stagiu militar .Poate iesi anticipat la pensie.NU a mai lucrat din 1997.Pentru aceasta difereneta de 13 ani poate plati asigurari retroactiv ?
Am sa-ti raspund partial:
- la calculul pensiei anticipate nu constituie vechime stagiul militar si studiile superioare, acestea conteaza doar pentru pensia pentru limita de varsta.
In primul caz ar trebui facuta cerere pentru pensie anticipata, nu stiu exact daca se incadreaza si oricum de multe ori socoteala de acasa nu este aceeasi cu cea de la Casa de pensii, insa daca respinge cererea mentioneaza motivele si poate fi contestata.
In cel de-al doilea caz, din cate stiu se pot achita retroactiv, insa s-a marit cuantumul contributiei, suma fiind destul de costisitoare. Nu stiu insa pe cati ani in urma se poate achita.
Pentru pensie anticipata in cazul de fata trebuie sa indepliniti doua conditii:Varsta 60 de ani si stagiu total de cotizare de 43 de ani,fara stagiu asimilat.Limita de varsta la 62 bani si 6 luni,reducere de 2 ani si 6 luni,conditia de stagiu fiind de 35 de ani.Anticipat partial la 60 de ani,conditia de stagiu fiind de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
Pentru femeie nascuta in septembrie 1955:Limita de varsta la 60 de ani si 2 lnui.Anticipata si anticipata partial nu mai sunt posibile nemaiavand timp pentru realizarea stagiului.Plata retroactiva nu este posibila.