avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... SGB si procedura insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

SGB si procedura insolventei

m-am inscris la masa credala a debitorului X cu o creanta provenita dintr-un contract garantat cu scrisoare de garantie bancara. Pot acum sa execut SGB si sa-mi acopar creanta?
Cel mai recent răspuns: Marius Stirbu , Consilier juridic 08:56, 9 Martie 2011
s-a admis cerea?
lichidatorul este cel care face plati conform legii insolventei.
s-a admis creanta la masa credala. Insa banca care a emis SGB face plata fara a verifica starea legala a ordonatorului (firma in insolventa) - cel putin asa mi-a spus Reiffeisen - aici m-am interesat pt ca aici aveam o cunostinta. Nu stiu daca vor fi probleme dupa ce execut SGB, daca pot sa fac o renuntare la inscrierea la masa credala sau ceva de genul acesta.
In comformitate cu prevederile legii 85/2006 - procedura este concursuala si egalitara , de asemenea in conformitate cu art 36 nu mai puteti sa executati SGB .
Fiind creditor garantat solicitati lichidatorului sa va faca plata !
Practic scrisoarea de garantie este un angajament neconditionat asumat de catre banca emitenta. Dumneavoastra executati banca acum si nu pe debitorul initial. De obicei in spatele acestor scrisori de garantie , banca are garantii (cash colateral sau imobile) pe care urmeaza sa le execuate in cazul in care clientul sau, solicitantul scrisorii de garantie bancara, nu achita sumele imediat ce i se solicita.
Este posibil ca banca sa fie inscrisa deja si cu suma pe care o solicitati acum , sub conditie. Si daca nu este inscrisa se va subroga in drepturile dvs.
De obicei, scrisoarea de garantie nu este conditionata de solvabilitatea solicitantului. Dar din textul scrisorii rezulta daca este conditionata de ceva.
executarea SGB este conditionata de prezentarea facturilor neachitate semnate de primire de catre ordonator si de depunerea unei cereri de plata din partea beneficiarului - ceea ce pot face, am toate documentele. Inteleg din raspuns ca o pot executa. Insa ce fac cu creanta deja inscrisa la masa? Se poate face cerere de renuntare sau adm jud tine cont de indestularea creantei mele fara ca eu sa fac vreun alt demers?

Alte discuții în legătură

Executare scrisoare de garantie bancara in cadrul procedurii insolventei catalindobrin catalindobrin Dupa deschiderea procedurii insolventei unei societati (cumparatorul), o alta societate (vanzatorul) a cerut executarea SGB in favoarea sa. La declararea ... (vezi toată discuția)
Inscriere masa credala fost salariat brendissima brendissima Daca firma a intrat in insolventa (exista hot de deschidere, nu s-a facut inca nicio opozitie, si se va face reorg judic, dar s-au fixat deja termenele), cum ... (vezi toată discuția)
Garantii fata de patrimoniul debitorului aflat in insolventa; atributii ale administratorului judiciar; aura calin aura calin Buna ziua, @ conform prev. art. 3 (pct. 13) din Legea 85/2006,\"creditorii chirografari sunt creditorii care nu au costituite garantii fata de ... (vezi toată discuția)