Va rog sa ma ajutati sa definesc notiunea de "loc de munca" in acceptiunea agentiei de somaj, deoarece am aflat ca daca ai firma ta, si ai contract de munca acolo cu 2 ore, inseamna ca ai loc de munca, desi salariul este o fractiune din salariul intreg pentru 8 ore prestate.
Eu consider ca un loc de munca ar trebui sa-ti acopere nevoile de trai si sa acopere un timp de lucru de 8 ore
De la o alta firma unde am avut norma intreaga-8 ore- tocmai am primit adresa de disponibilizare cu art.65 din codul muncii si desi veniturile pe care le realizez la firma mea sunt sub cuantumul somajului pe care l-as lua, mi s-a spus ca, deoarece am firma(care e pe pierderi) si am loc de munca (adica contract cu 2 ore), nu pot beneficia de somaj.
Intrepretez asta ca o invitatie la a fi somer, adica inseamna ca sunt indemnata sa renunt si la contractul cu cele doua ore, ca sa beneficiez de somaj, al carui cuantum e net superior sumei pe care o realizez la firma mea, cu 2 ore.
Eu consider ca un loc de munca ar trebui sa-ti acopere nevoile de trai si sa acopere un timp de lucru de 8 ore si deci ma intreb daca contract de munca cu 2 ore este echivalent cu loc de munca ??
1. Ce considerati dvs. este una si ce spune legea este alta. De altfel Legea 76/2002 defineste astfel locul de munca: loc de muncã - cadrul în care se desfãşoarã o activitate din care se obţine un venit şi în care se materializeazã raporturile juridice de muncã sau raporturile juridice de serviciu.
Nu se pomeneste nimic de numarul de ore lucrate pe zi.
Deci un loc de munca unde se munceste 2 ore pe zi tot loc de munca se numeste.
2. Legea 76/2002 spune: Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
3. Normele de aplicare a Legii 76/2002 spun: Art. 15. - (1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
4. Venitul obtinut de dvs. din CIM cu 2 ore pe zi este tot un venit pe care daca il aveti nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.