avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice

Am condus autovehiculul unei prietene dupa ce bausem si mi-a iesit la etilotest 0,43mg alcool pur in aerul expirat. Am fost sa mi se recolteze probe biologice si mi-au luat 2 probe la diferenta de o ora. Am dat declaratie recunoscandu-mi fapta si ceea ce bausem. Este prima abatere care o am si singura de altfel, nici macar nu sunt bautor de alcool, dar s-a intamplat. Ce se va intampla in continuare, daca la probele biologice se spune ca iese dublu, care este sanctiunea posibila? Va rog sa ma ajutati. Am 22 de ani, masina imi e necesara sa ajung la servici.
Cel mai recent răspuns: vxd , utilizator 18:04, 20 Aprilie 2011
ART. 87 Codul Rutier prevede ca
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai si care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substantele sau produsele stupefiante, precum si medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii Publice, iar lista acestora se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Daca persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unei persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
nu va veti mai deplasa prea curand la volanul masinii inspre serviciu. 3 luni in caz ca va fi vb de contraventie ( sub 0.8),iar daca e infractiune, veti fi cercetat penal, trimis in judecata si abia dupa un an de la data cand aveti o hotarare definitiva, puteti sustine examen pt permis
pai daca a fost 0,43 in aer, exista riscul de a avea in sange mai mult de 0,8?
In cele mai multe cazuri, dupa recoltarea probelor biologice, taxa de alcoolemie este dubla, dar trebuie tinut cont si de constitutia fizica pe care o aveti, starea sanatatii dvs., ora la care ati consumat bauturile alcoolice, cat si ce/daca ati mancat inainte.
Daca este infractiune si nu mai aveti antecedente, cu un avocat bun veti putea benefecia de urmatoarea hotarare: in baza art.87, alin. 1 din OUG nr. 195/2002, republicata, cu aplicarea art. 74, alin.1, lit. a si c si art. 76, alin.1, lit. d, Cod penal, condamna inculpatul la o pedeapsa de 8 luni inchisoare, iar in baza art. 81 -82, Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 8 luni.
Ce se intampla daca ai un avocat slab in conditiile in care ai consumat ( accidental si pentru prima data si singura ) alcool, a trebuit sa pleci si ai fost depistat?
Risti sa stai la inchisoare sa zicem un an pentru un pahar cu vin ?
Interesant ...ma gandesc daca ti se fura ceva din masina in mod aproape sigur nu sta nimeni la inchisoare ...
Daca rezultatul analizelor este sa zicem 0.9 su chiar 1 la mie ? Tot infractor esti considerat nu ?
vechiul regulament rutier prevedea si notiunea de stare de ebrietate. Ce se intampla cu persoanele care mananca o bomboana ( aceea cu visina si alcool) la o onomastica si de la asta se imbata sa zicem asa . La test nu iese nimc dar dpdv reflexe ...este un prericol. Chiar cunosc asemenea persoana.

Alte discuții în legătură

Accident rutier flrncristea flrncristea am facut un accident rutier cu o alcoolemie de 0.96 in aer respirat avariind doar masina,dar fara victime sau alte masini.cum as putea iesi din aceasta ... (vezi toată discuția)
Consum alcool la volan marinelp marinelp buna ziua ..am avut alcoolemie 0.78 an aerul expirat , care sunt consecintele? mentionez ca am refuzat recoltarea probelor de sange..si sunt la prima abatere ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - alcoolemie 1,18 in aerul expirat mary12345 mary12345 am nevoie de niste raspunsuri si sfaturi sambata noaptea am fost oprit de catre echipajul de politie,veneam de la discoteca unde am consumat bauturi ... (vezi toată discuția)