avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Proces cu asiguratorul meu: dosar de dauna RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Proces cu asiguratorul meu: dosar de dauna RCA

Am hotarat sa deschid acest topic pentru a pune la dispozitia dvs, a celor care au probleme cu asiguratorii, in ceea ce priveste dauna de tip RCA, experienta de care am avut parte in ceea ce priveste instrumentarea unui dosar de dauna RCA.

In spetembrie 2009 am avut parte de o dauna auto in valoare de 38.000 lei, soferul vinovat era asigurat la Asirom iar eu nu posedam polita CASCO.
La data de 07.09.2009 mi se deschide dosarul de dauna, la inceputul lunii noiembrie mi se comunica, foarte sec si fara nici un fel de explicatii, suma de despagubire:20.000 lei + epava.
Auto in cauza avea 3 ani,5 luni si vreo 19 zile de la data inmatricularii efective si eram si sub media de 15.000 km/ an, in favoarea mea erau cam 12.500 km, ce trebuiau scazuti din gradul de uzura.
Intrucat asiguratorul a refuzat sa-mi dea explicatii in legatura cu calculul facut de catre ei, cu toate ca le-am facut nenumarate sesizari pe e-mail, am inceput sa citesc normele CSA si sa-mi fac propriile calcule.
Se pare ca asiguratorul imi calculase un coeficient de uzura de 59% (starea de intretinere satisfacatoare), probabil se plecase de la anul 2005, an care aparea pe o anexa la factura de achizitie trecut sub seria motorului.
Observand ca asiguratorul nu da nici un semn de viata, am apelat la CSA si surpriza….in luna ianuarie 2010 mi se comunica o noua suma de despagubire: 23.800 lei+ epava.

Am luat la intors pe toate fetele raspunsul primit de la CSA si surpriza, surpriza…..anumite norme CSA, favorabile mie, fusesera neglijate. Am revenit cu o noua petitie la CSA, unde am aratat punctual, cu referire la anumite articole din normele CSA, faptul ca inca nu eram despagubit corect. Mi se raspunde ca cererea mea va fi trimisa spre analiza si decizie in atentia departamentului juridic al CSA. Pana prin luna mai nu am mai primit nici un raspuns de la ei.

Tot in luna ianuarie2010 incerc o conciliere cu asiguratorul, dar acesta prefera sa ma ignore. In aprilie actionez asiguratorul in judecata, termen: ianuarie 2011.
Din luna ianuarie pana in iulie 2010 insist cu nenumarate petii pe langa CSA iar prin luna mai, la 5 luni de la momentul in care dosarul de dauna trebuia finalizat de catre asigurator, mi se aduce la cunostinta faptul ca asiguratorul mai cauta o adeverinta de ciculatie provizorie in ceea ce ma priveste. Eu am intrebat comisia de ce i se mai permite asiguratorului, dupa incheierea celor 3 luni de instrumentare a dosarului de dauna, sa mai caute nu stiu ce fel de acte. Nu am primit raspuns la aceasta intrebare.
In luna iulie am renuntat sa-i mai bat la cap pe cei de la CSA, iar pana la acea data primisem urmatoarele sume de la asigurator:

1. in martie :23.800 lei
2. in mai 2.800 lei
3. in iunie 1.000 lei
4. in iulie 2.200 lei – cu titlul de exgratia.
5. in total : 30.000 lei + epava, suma care trebuia sa mi se ofere,in mod normal, inca din luna decembrie 2009.

In luna aprilie, am chemat din nou asiguratorul la conciliere, acesta nu s-a prezentat dar mi –a comunicat in scris ca suma de 23.800 lei reprezinta suma maxima de despagubire. A mai repetat acest “comunicat” si in lunile mai, iunie, iulie, evident cu suma de despagubire marita de fiecare data.

“Povestea” continua…
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
serban33, utilizator
Cel mai recent răspuns: serban33 , utilizator 00:28, 20 Februarie 2011
Nu am inteles care este intrebarea pentru forum!!!!!!!!
albastrel_2 a scris:

Nu am inteles care este intrebarea pentru forum!!!!!!!!

Nu este o intrebare,@serban33 a postat acest "istoric" pentru cei care doresc lamuriri privind modul in care incearca unii asiguratori, in mod viclean, sa diminueze sumele pe care trebuie sa le plateasca.Este bine de stiut ca pentru aceste intarzieri nejustificate, asiguratorul poate fi obligat sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
Daca nu se pot solicita sume peste cele stabilite de norme , asta nu inseamna ca modul de calcul stabilit de norme poate fi incalcat de catre asigurator(in minus intotdeauna) Asteptam vesti de la hotararea finala.
N.B.: Vechimea(varsta) autovehiculului se ia de la prima inmatriculare;
Valoarea reala se calculeaza plecand de la valoarea de catalog sau pretul practicat de producatori, pentru un produs identic(inclusiv cu dotarile optiuni + suplimentare) *NU se iau in calcul preturile de promotie!
E bine sa aveti acest calcul depus la dosar, pe baza caruia sa va probati pretentiile.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
nucu$, utilizator
Nu e nici o intrebare pentru forum, am deschis acest topic ca pe un fel de "studiu de caz" daca pot sa-l numesc asa.
Doresc sa scot in evidenta modul in care atat asiguratorul cat si CSA-ul au inteles sa rezolve un dosar de dauna RCA.

Am chemat in judecata asiguratorul, persoana care a provocat accidentul, precum si firma la care lucra respectiva persoana.

In principiu ma judec pentru urmatoarele lucruri:

1. pentru cei 8.000 lei ramasi diferenta din paguba materiala,
2. pentru penalitatile la care am dreptul conform normelor CSA, asiguratorul mi-a diminuat nejustificat suma de despagubire si a platit cu intarziere si in mai multe transe.
3.cheltuieli pentru lipsa de folosinta a auto avariat, pentru care am adus si dovezi.
4. cheltuieli de judecata.

Acum, daca era altcineva in locul meu, fara prea multe mijloace financiare, probabil ca asiguratorul facea o economie de aproximativ 10.000 lei, doar la un singur dosar de dauna RCA. Acum sunt convinsa ca resectiva "economisire" ai va iesii pe nas respectivului asigurator.

Din pacate nu toti ne cunoastem drepturile si de acest lucru se profita atunci cand vine vorba sa fim despagubiti in mod corect.

Acum, ca sai dai un asigurator in judecata ai nevoie si de ceva bani: pentru avocat am dat 2.500 lei iar taxa de timbru m-a costat 1.800 lei, iata un motiv pentru care multi sunt descurajati sa mai actioneze in judecata pe asigurator.

Daca cei de la CSA ar "controla" mai bine piata asigurarilor poate nu s-ar mai ajunge aici. Dar, scopul lor principal nu este acla de a apara drepturile asiguratilor, scopul lor este ca asiguratorii sa fie solvabili.


Nici pana in ziua de astazi nu am inteles de ce a trebuit sa treaca 7 luni de zile pentru ca cei e la CSA sa-mi dea dreptate si sa "oblige" asiguratorul la plata sumei corecte.

Evident ca atata timp cat nimeni nu va fi tras la raspundere, ne vom lovi in continuare de ignorarea asiguratorului, eventual si a CSA-ului.

Sfaturi poate sa dea fiecare dintre noi, problema este ca nu toti au taria si mijloacele finaciare de a lua "taurul de coarne".

Am sa revin cu cateva comentarii si pe margina intampinarii depuse de catre asigurator.

Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
serban33, utilizator
In sprijinul intentiei dvs., cred ca va fi foarte utila postarea documentelor, inclusiv hotararea finala(sper sa fie favorabila) in discutia cu titlul "Jurisprudenta asigurari(plata daune)", spre a servi scopului in care am initiat-o.
va multumesc!
Si acum sa va vorbesc un pic despre intampinarile depuse de firma la care la care lucra soferul care a provocat accidentul, si de care apartinea masina, precum si de cea depusa de catre asigurator.

1.Intampinarea depusa de catre firma :

Se cer doua lucruri in ea : respingerea actiunii, ca nefondata si obligarea reclamantului (eu ) la cheltuieli de judecata.

Tot cu aceasta ocazie, mi se aduce la cunostinta faptul ca firma respectiva a fost dizolvata si radiata si ca nu mai are calitate procesuala. Firma a fost radiata la o saptamana de la introducerea de catre mine a actiunii in judecata.

Mai este vreo cale prin care firma respectiva poate fi trasa la raspundere, sau eventual fostul patron ?
In ceea ce priveste apararea pe fond a fimei actual radiate, aceasta precizeaza:

- se pune la indoiala caracterul cert si lichid al pagubei suferite: nu am facut dovada reparatiei autovehiculului - creanta nu are caracter cert, nu este lichida si deci exigibila. Este vreo lege care sa ma oblige sa repar autovehiculul pentru ca paguba sa fie una certa ? Nu demonstreaza devizul facut de catre firma de service auto ca paguba este una certa ?

-in ceea ce priveste lipsa de folosinta a autovehiculului avariat: cica nu le-am prezentat decat niste chitante fiscale (bonuri de taxi) si bilete de tren fara sa fac dvada unei facturi fiscale pentru aceste lucruri, din care sa reiasa ca eu sunt beneficiarul prestatiei si platitorul.:((
Sa inteleg ca trebuia sa cer de la CFR si taximetristi facturi fiscale ???

-despre penalitatile cerute: au mentionat ca in cazul comitentului nu se aplica decat dobanda legala si nu prevederile din ord CSA 20/2008

Acum sa trec la asigurator:

Si acesta a cerut respingerea cererii reclamantului deoarece au platit in 4 (patru) transe, intre 25.03.2010 si 03.07.2010, suma de 30.000 lei.
Au facut referire la art. 50,52, 53 din ord CSA 20/2008, au enuntat uzura ca fiind de 35.99 % fara sa o si demonstreze matematic. Mi-au incadrat auto la 3 ani si 7 luni vechime cu toate ca eu am o decizie de la CSA care stabileste aceasta vechime la 3 ani 5 luni si cateva zile iar CSA-ul a adus la cunostinta asiguratorului acest lucru.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru lipsa de folosinta auto, asiguratorul a aratat ca:

- in opinia lor nu exita nici un temei legal sau convntional pe baza caruia sa solicit astfel de despagubiri. :O
- nu am dovedit ca acele sume pretinse ( bonuri de taxi si bilete de tren) au fost cheltuite conform destinatiei mentionate de catre reclamant. :sorry:

citez:

" aceste cheltuieli nu au fost si nu pot fi probate cu atat mai mul cu cat nu se poate dovedi necesitatea deplasarilor si nici faptul ca acele deplasari ar fi fost efectuate oricum daca reclamantul se afla in posesia autoturismului personal."
:sorry:
mai pe scurt, chiar daca masina personala, in conceptia asiguratorului o tineam doar in garaj. #-o si ma deplasam strict cu picioarele.

Citez:

" suma solicitata cu titlu de folosinta este nedovedita si fantasmagorica fara sa existe o explicatie a reclamatului pentru aceasta solicitare. Este esential de retinut ca simpla enumerarea unor sume nejustificate si solicitatrea acestora la plata fara niciun temei nu poate sa fie in masura sa creeze o obligatie de plata din partea asiguratorului." :P

- in ceea ce privste penalitatile : aici se leaga de ord 35 din 20/2008

Ei spun ca le-am trimis cererea de despagubire pe data de 12.02.2010 iar plata (prima transa) au facut-o pe data de 25.03.2010, astfel s-au incadrat in termenul de 3 luni de zile necesar investigatiilor. :stunned:

Si acum concret :

Dosarul de dauna a fost deschis pe data de 07.09.2009 si prima mea cerere de despagubire a fost depusa in luna noiembrie 2009. Conform CSA_ului cele 3 luni trec de la data instrumentarii doarului de dauna si nu de la data depuneri cererii de despagubire, deci cea ce spune asiguratorul legat de cele 3 luni de zile pentru investigatii, este o aberatie.

Pe 28 am urmatorul termen.

Alte discuții în legătură

Calucul despagubire dauna rca serban33 serban33 Solicit ajutorul in urmatoarea chestiune. In vederea calcularii daunei unui autovehicul, se pleaca de la valoarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare dauna totala rca cristianvasile cristianvasile buna ziua! va deranjez si eu co o problema. am fost implicat intr-un accident rutier , eu nefiind vinovat. in urma acestui accident cei de la asigurari (bcr) ... (vezi toată discuția)
Intrebare dauna totala? cristyc cristyc Buna ziua, De ceva timp,am avut un accident.Vinovatul mi-a dat RCA-ul(la firma Generali).Masina sa declarat ca fiind daunta totala.In conditiile astea voi ... (vezi toată discuția)