Acum 4 ani unchiul meu a primit in curtea service-ul pe care-l detinea masina unui "amic"; masina nu era adusa pentru o reparatie (nu a avut nici un act de intrare) si doar respectivul nu a vrut sa o lase in drum (nu era propietarul masinii). In noaptea urmatoare service-ul a luat foc si a rezultat ca totul a pornit de la un scurt-circuit la o instalatie electrica - asadar un accident dar nici o polita de asigurare. Dupa ceva timp "amicul" respectiv l-a dat in judecata pe unchiul meu cerandu-i contravaloarea masinii - 2000 USD (la vremea aia atat a fost evaluata o masina Lada din 1985!!). Unchiul meu nu s-a prezentat la proces, respectivul a avut castig de cauza (nu stiu cum atata timp cat nici macar nu era propietarul masinii!?), si a rezultat ca are de plata suma de 2000 USD. Asta se intampla prin 2004. Intre timp nu a platit decat foarte putin din acesti bani (10-15 milioane).
In momentul de fata i s-a scos la licitatie apartamentul pe care-l detine impreuna cu matusa mea.
Intrebarea este, mai poate face ceva in acest moment sau este doar bun de plata ca sa nu-si piarda casa?
Daca apartamentul este bun comun al sotilor, (unchiul si matusa dvs.), atunci acest bun nu poate fi urmarit silit pentru o datorie personala a unuia dintre soti- a unchiului in cazul de fata. Verificati caracterul de bun comun in actul de dobandire al apartamentului ( daca a fost dobandit pe durata casatoriei exista prezumtia legala de bun comun).
Creditorul trebuie intai sa ceara in instanta partajul bunurilor comune ale celor doi soti. Momentan inteleg ca s-a ajuns la scoaterea la licitatie a apartamentului intreg, ceea ce este ilegal daca acesta e bun comun.
Angajati de urgenta un avocat, pentru ca din pacate in Romania una e legea si alta e practica, multe cazuri sunt desprinse parca din romanele SF de groaza.
Daca bunul este comun al celor doi, unchiul si matusa, trebuie sa faca amandoi contestatie la executare, cereti suspendarea executarii silite atat prin contestatie cat si pe cale de ordonanta presedintiala, faceti plangere impotriva exexecutorului atat la Camera executorilor cat si plangere penala pentru abuz in serviciu - asta o sa-l faca sa-si aminteasca prevederile legale.
Nu amanati sa angajati un avocat, miza e prea mare ca sa pierdeti timp pretios pe forum ascultand pareri si opinii.
E posibil si ca pentru titlul executoriu pe care il detine creditorul sa se fi prescris dreptul de a cere executarea silita - ati spus ca dateaza din 2004 si suntem in aprilie 2008. Acest drept se prescrie in 3 ani de la data la care creditorul putea sa ceara executarea silita- adica de la data la care sentinta a devenit executorie.
Daca s-a ajuns deja la vanzarea apartamentului prin licitatie inseamna ca a expirat si termenul de formulare a contestatiei, ceea ce duce la concluzia ca singura solutie pe care o intrevad este plata debitului ... e adevarat insa ca atat dosarul de executare cat si dosarul de la instanta ar trebui vazute de un specialist (viciu de procedura, prescriere, perimare, etc. - toate acestea ar fi bine sa fie verificate).
De acord. Fara acte in fata nici nu putem sa spunem mai mult, caci nu stim daca s-a facut deja contestatie respinsa, pe ce nume este apartamentul...
Apoi, nu conteaza ca omul era proprietarul masinii sau nu.
Neprezentarea este prima care poate duce la pierderea unui dosar in instanta... E o lipsa de diligenta, caz in care partea care se prezinta poate dicta judelui dupa cum crede ea. Pe buna dreptate, dealtfel...