avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Legea 469/2002 si penalitatile din contractele de ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Legea 469/2002 si penalitatile din contractele de achizitie publica

Buna ziua,

Am o ordonanta de plata pe OUG 119/2007 devenita irevocabila in baza unui contract de achizitie publica (OUG 34/2006) incheiat in 2008 cu o institutie de stat ( finantata atat de la buget cat si din venituri proprii).
Vreau acum sa deschid o actiune in civil pentru penalitatile de intarziere.
Contractul de achizitie a fost incheiat si executat in 2008 cand era in vigoare L469/2002 privind unele masuri ptr intarirea disciplinei contractuale, lucru care ptr mine ar insemna faptul ca nu pot cere penalitati mai mari decat valoare debitului (art.4, alin.3 din L469/2002 : "Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul"). In contract nu s-a stipulat nimic in acest sens, ca ar putea depasi debitul..
Lucrul care nu am reusit sa il inteleg este acela daca L469/2002 se aplica si in cazul autoritatilor contractante asa cum le defineste OUG 34/2006?

L469/2002 ,Art. 1. - (1) Prezenta lege se aplică tuturor contractelor încheiate pentru realizarea actelor de comerţ de către agenţii economici comercianţi, persoane juridice, şi comercianţi, persoane fizice, denumite în continuare părţi contractante, indiferent de forma de proprietate.

In sensul OUG 34/2006 autoritati contractante sunt si organismele de drept privat (societati comerciale, asociatii si fundatii, etc.), nu doar organismele de drept public, care au fost infiintate pentru a satisface nevoi de interes general fara caracter comercial sau industrial si care se afla in una dintre urmatoarele raporturi cu oricare organism al statului - autoritate publica sau institutie publica - care actioneaza la nivel central ori la nivel regional sau local.

In acceptiunea mea un contract de achizitie publica (cel putin incazul meu) este incheiat intre o autoritate contractanta ( fara caracter comercial ) si un comerciant, furnizor de produse sau servicii, asa incat nu se poate aplica L469/2002.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Penalitati mai mari decat factura elenalu elenalu Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura? (vezi toată discuția)
Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Achizitii miha180611 miha180611 Buna ziua, Am si eu o trebare referitor la achizitii. Lucrez in cadrul unei firme care este infiintata de administratiile publice (un S.R.L.). Societatea se ... (vezi toată discuția)