avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare somer peste 45 alta localitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare somer peste 45 alta localitate

Buna ziua si buna sa va fie inima!
Daca sunt somer,am 49 de ani si am posibilitatea sa ma angajez la peste 50 km distanta de domiciliu:
-ce facilitati are angajatorul;
-ce facilitati imi acorda AJOFM in cazul in care imi schimb domiciliul din acest motiv;
-ce se intampla daca inainte de perioada obligatorie de 1 sau 2 ani de desfasurare a CIM nu mai reusesc sa fac fata(sunt o persoana cu destule probleme de sanatate care imi afecteaza in mod serios viata si activitatea dar se pare ca pt a te pensiona pe caz de boala trebuie sa fii pe moarte,chiar cu 30 de ani de contributie in sistem)?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Malex_ , utilizator 15:30, 24 Ianuarie 2011
1. Din Legea 76/2002:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
...
(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art. 76.
(1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncã sau de serviciu înceteazã, într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul urmãtoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã au fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
...
(2) În situaţia nerespectãrii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevãzute la art. 73.1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Multumesc mult,d-le Tudor Valeriu, si va felicit pentru promptitudinea si profesionalismul cu care oferiti consultanta pe acest forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj getad getad Daca o persoana aflata in somaj , se incadreaza in munca cu progr de 4 ore, ce subventii primeste angajatorul si angajatul si in ce conditii ? Dar cu 8 ore ? ... (vezi toată discuția)
Angajare in timpul somajului gabrielabastea gabrielabastea daca te angajezi in timpul somajului mai beneficiezi de vreo facilitate? ms (vezi toată discuția)
Prima de instalare proaspat absolvent al facultatii Andrei Gica Andrei Gica In ce consta prima de instalare pe care un angajator trebuie sa i-o acorde angajatului la angajare, in conditiile in care respectivul angajat este proaspat ... (vezi toată discuția)