avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie de urmas

As dori sa stiu daca pensia de erou al Revolutiei se ia in calculul pensiei de urmas. Mai concret, nepoata mea se afla in custodia tatalui care avea si pensie de stat dar si pensie de erou. Tatal a decedat in accident rutier. Poate sa beneficieze ila calculul pensiei de urmas (are 12 ani) de ambele pensii ale tatalui? Va rog sa-mi raspundeti, daca se poate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 9 Mai 2008
Legea Pensiilor nr. 19 din 2000 prevede la
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
Art. 71 (2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din pensia susţinătorului, prevăzută la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) pentru un singur urmaş - 50%;

In plus, cel care a provocat accidentul rutier este obligat sa asigure minorei o renta lunara pana la implinirea varstei de 18 ani, reprezentand diferenta de bani de care ar fi beneficiat daca tatal ar fi fost in viata.
Cf.art. 4 din lg.nr.341/2004, nepoata dvs este indreptatita sa primeasca aceasta indemnizatie lunara, pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fără a depăşi varsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se afla, intrucat are calitatea de urmas de erou-martir.
Aceasta indemnizatie se acorda la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989.
Da, poate beneficia atat de pensia de urmas dupa tata, cat si de indemnizatia lunara potrivit textului de lege mai sus citat de Vera.
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Problema este ca vinovat de accident a fost tatal fetitei, deci in aceste conditii mai este obligat cel care a condus sa plateasca acea renta lunara? cine poate sa stabileasca acest lucru daca dosarul nu ajunge in Instanta?..
Problema este ca vinovat de accident a fost tatal fetitei, deci in aceste conditii mai este obligat cel care a condus sa plateasca acea renta lunara? cine poate sa stabileasca acest lucru daca dosarul nu ajunge in Instanta?..


In aceasta situatie, normal ca minora nu beneficiaza de renta lunara. Daca nu a gresit cu nimic celalalt sofer, de ce sa plateasca?

Alte discuții în legătură

Ce pensie de urmas pot obtine ? (revolutionar) addicted4judo addicted4judo Buna,acum 1 luna jumate tatal meu a decedat. In momentul decesului el avea 3 pensii ,pensie de varsta in valoare de 490 de lei ,pensie de handicapat in valoare ... (vezi toată discuția)
Drepturi urmas revolutionar babutza babutza Buna ziua, Am o intrebare referitoare la drepturile de urmas ale unui revolutionar. Tatal a fost revolutionar si as fi vrut sa stiu ce drepturi are mama ca ... (vezi toată discuția)
Normele aplicabile din legea anterioara oferea dreptul luptatorilor revolutiei rom rodiza rodiza Buna ziua, Pana in 2013, exista un articol in legea pensiilor prin care se recunostea dreptul revolutionarilor de a iesi mai devreme cu 5 ani la pensie.Acum ... (vezi toată discuția)