avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Hotarare judecatoreasca - lamuriri
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare judecatoreasca - lamuriri

Buna ziua,
in martie anul 2010 am fost condamnat la 1 an si 7 luni de inchisoare cu suspendare.
am si eu nevoie de ajutor, vreau sa stiu ce inseamna hot judecatoareasca pe care am primit-o, pe langa faptul ca stiu ca nu am voie sa mai comit alte infractiuni, am mai multe intrebari:
- pot parasi tara?
- cand pot da de permis?
- in afara drepturilor specificate in hot mai am si alte drepturi interzise?
- trebuie sa platesc suma din hotarare? desi eu nu am solicitat avocat din oficiu, doarece imi recunoscusem fapta.
o sa redau textul hot judecatoresti:
"... condamna la o pedeapsa de 1 an si 2 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere.
2. In baza art 87 al 1 din OUG 195/2002, republicata:
Condamna pe acelasi inculpat la o pedeapsa de 1 an si 7 luni pentru savarsirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art 33 lit b si art 34 lit b din codul penal,
Dispune contopirea pedepselor de mai sus si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 7 luni inchisoare
In baza art 71 al 2 cod penal;
Priveaza pe inculpat de execitarea drepturilor prevazute de art 64 cod penal, dupa cum urmeaza:
- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice
- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat
Executarea pedepsei acesorii, a interzicerii unor drepturi, incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
In baza art 81, 82 din codul penal:
Dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului pe un termen de incercare de 3 ani 7 luni, care se compune din durata pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
Pune in vedere inculpatului dispozitiile art 83 din cod penal.
In baza art 71 al 5 cod penal,
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
In baza art 191 cod procedura penala:
Obliga pe inculpat sa plateasca in favoarea statului suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare
In baza art 189 cod procedura penala
Obliga Statul Roman prin Ministerul Justitiei sa plateasca Baroului de avocati .... suma de 200 lei, onorariu avocat oficiu.
Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare si comunicare"

Va multumesc anticipat,
Marius Alexandru
Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
marius_alexandru25, utilizator
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 17:10, 26 Ianuarie 2011
- pot parasi tara?-Da
- cand pot da de permis?-Mai aveti de asteptat.
- in afara drepturilor specificate in hot mai am si alte drepturi interzise?-Numai acelea!
- trebuie sa platesc suma din hotarare? desi eu nu am solicitat avocat din oficiu, doarece imi recunoscusem fapta-Pentru o viitoare reabilitare judecatoreasca, da!-300 lei
multumesc pentru promtitudine si ajutor
totusi ramane intrebarea legata de permis, infractiunea am comis-o in vara lui 2009, dar procesul a inceput abia in ian 2010 si hot a fost data in martie 2010

multumesc
La un de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare,in martie 2011,puteti depune actele pentru a da examen in vederea redobandirii permisului de conducere.
multumesc pt. raspuns
totodata cred k topicul trebuia sa-l deschid la categoria discutiilor despre dreptul penal.
am inteles ce vroiam, dar cititnd ieri codul penal,art 71al 5(art specificat in hot jud.), am vez ca "Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii sau a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii"
asta inseamna ca drepturile complementare interzise nu mai sunt interzise? sau ce inseamna?
Da, pedepsele accesorii se suspenda, odata cu suspendarea executarii pedepsei principale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa stiu daca permisul meu de conducere este suspendat sau anulat marinescutraian marinescutraian in baza art.87 al.5 din O.U.G.nr 195/2002Rep.rap.la art.320Cod procedura penala cu aplic.art.74-76 lit.d Cod penal condamna.....la 7 luni inchisoare. ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto pytym pytym salut am si eu o intrebae pt aceasta fapta pe ce durata de timp mi se inuleaza permisul auto În baza art.87 alin.5 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, cu ... (vezi toată discuția)
Sentinta accident Danutzza Danutzza Buna ziua..va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine cu interpretarea urmatoarei sentinte...persoana in cauza a avut accidentul dupa ce a luat doar sala ... (vezi toată discuția)