avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Care este diferenta dintre consilier juridic si jurist ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Care este diferenta dintre consilier juridic si jurist ?

Am terminat Facultatea de Drept acum 6 ani, nu am profesat deloc, nu sunt inscrisa in asociatia CCJ, doresc sa ma angajez la o firma, part-time. Cum sa ma angajez consilier juridic sau juist? Mai exista stagiul de 2 ani...pe langa un jurist definitiv ? Sau daca ai terminat master nu este nevoie de 2 ani stagiatura ci numai de 1 an ? Ori se poate pur si simplu fara stagiatura??? Se dau ceva examene ptr a deveni cs juridic ? ... Cum este mai avantajos ? Cine elibereaza legitimatia de jurist sau cs juridic ??

Multumesc celor care imi veti raspunde !
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 11:54, 10 Februarie 2011
Poti consulta Lege nr. 514 din 28/11/2003 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 867 din 05/12/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic - pentru a clarifica multe din nelamuririle tale.

In ce priveste diferenta dintre consilier juridic si jurist, pot spune ca:
1. Jurist este profesia, adica specialitatea (calificarea) obţinută prin studii;
2. Consilier juridic reprezinta ocupaţia, adica specialitatea (calificarea) exercitată efectiv la locul de muncă.

Multumesc mult ! Va doresc mult succes !
Poate intrebarea era: care e diferenta intre consilier juridic si jurisconsult?
In ce priveste legea nr. 514/2003 profesia de juristconsult nu mai exista. Aceasta Lege reglementeaza exercitarea profesiei de Consilier Juridic. O profesie nu poate fi exercitata fara existenta unei legi de reglementare a acelei profesii.
In legatura cu distinctia jurist - consilier juridic pot sa spun ca prin jurist se intelege calificarea obtinuta in urma obtinerii diplomei de licenta la facultatea de drept. Toti cei care sunt licentiati in drept au denumirea generica de jurist si, in functie de domeniul de activitate juridica ales putem vorbi de profesia de notar, avocat, magistrat, consilier juridic. In concluzie nu exista profesia de jurist ci doar calificarea de jurist, conform diplomei de licenta.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Emil Lasconi, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi pentru a deveni consilier juridic uksolution uksolution Buna ziua.Am o intrebare in legatura cu profesia de consilier juridic.Tomai am terminat facultatea de drept si as vrea sa stiu care sunt pasii pentru a deveni ... (vezi toată discuția)
Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Jurist GogaL GogaL Buna ziua, Pot fi angajata ca și jurist la o societatea privată dacă mai am și funcția de asistent director intr-o instituție publica? Știu ca pe ... (vezi toată discuția)