avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Incalcare drepturi autor pe suport online
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Incalcare drepturi autor pe suport online

Buna ziua.

Ieri am primit o notificare de folosire pe un site detinut de mine a unei imagini care este protejata de drepturi de autor. (asa am aflat de la cei care m-au notificat)
Ideea este ca imaginea folosta de mine a fost descarcata de un site cu imagini gen flicker, public, nu are nici un marcaj in acest sens, si nici in detaliile imaginii nu apare nici oreferire la drepturi de autor si este de dimensiuni mici prezentand un catel.

Problema este ca ei in notificare, nu m-au avertizat si nu mi-au propus sa retrag imaginea de pe site in caz ca nu am licenta, ci m-au pus sa le-o arat si in caz ca nu o am, sa platesc retroactiv licenta, indiferent daca am scos sau nu poza! Licenta fiind de ordinul a vreo 300 euro.

Am mai citit pe net de cineva care este in situatia asta, de vro 10 zile si lui i s-a propus plata retroactiva a unei licente la un pret mai mic decat normal. Teoretic a fost ofertat, lucru care m-a amuzat, dar care mi-a adus aminte ce inseamna santajul.

Am sunat la ORDA si au zis ca e absurd sa faca asa ceva. Se retrage imaginea de pe site si se incheie amiabil.

Imaginea nu mai este pe site din momentul notificarii. Ei cu ce pot demonstra prezenta imaginii pe site. Care sunt dovezile cu care ma incrimineaza?

Ce ar trebui facut?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: utilizator412 , utilizator 21:15, 7 Februarie 2011
Asa au cei de la stock-ul respectiv un robot care se plimba pe site-uri si verifica pozele. Indepartati poza si cereti un pret mai mic sau asteptati sa va dea in judecata (sanse mici). Vedeti si discutia www.avocatnet.ro/content/for...
Da dar problema este ca siteul de pe care am luat eu poza era un site cu wallpaperuri free. Iar drepturile de autor nu erau specificate. Eu merg pe ideea ca se face un abuz de lege atat timp cat nu este informat utilizatorul ca nu are voie sa foloseasca un anumit continut. E ca si cum eu as parca masina pe trotuar dimineata si seara vin cei de la primarie, infing un semn in asfalt cu parcare interzisa si imi ridica masina pentru parcare ilegala. Unde mai sunt drepturile mele?
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
Daniel1990, utilizator
Nu aveti niciun drept de a lua poze de pe net fara a verifica termenii. Se prezuma ca cineva a realizat acele fotografii si nici pe strada nu o sa luati ceva daca nu scrie langa "nu fura".

Daca puteti dovedi ca poza a fost distribuita sub titlu gratuit de altcineva si ati fost de buna credinta, puteti cere banii de la respectivii. Dar probabil n-ati citit termenii si conditiile site-ului si nu puteti proba (in sensul ca nu aveti un link unde sa fie clar ca era gratuita).

Mult succes!
Problema este ca eu stiu ca se trimite o notificare in prima instanta.

Poza am luat-o de aici.
[ link extern ]

Numita - Yorkshire terrier dog -, a doua de pe primul rand.

Siteul acesta are termeni si conditii? Pe site este clar specificat ca imaginile sunt "free".

Eu merg pe ideea ca traim in Romania si abuzul de lege este la drumu mare. Si oricum in mod normal nu ar trebui sa fiu somat? Eu am dovada fizica, ca am luat imaginea de pe un site care distribuie imagini gratuite.

Verdictul care este pana la urma?
In legatura cu linkul, scrie destul de clar ca ei nu garanteaza ca pozele sunt free si ca ar fi bine sa le folositi doar pe desktopul dumneavoastra.

Nu exista un temei legal care sa oblige la somatie prealabila, dar asa se procedeaza pentru ca instanta nu va acorda altfel mari daune. Cel mai probabil nu va vor da in judecata atat timp cat ati indepartat in cel mai scurt timp, procesul fiind mai scump.

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Probleme, somatii copyright legate de o fotografie pe site-ul meu gmit5 gmit5 Buna ziua, Am urmatoare problema: [b]un avocat din SUA ma someaza prim e-mail sa platesc imense \\\\\\"daune\\\\\\" pentru publicarea \\\\\\"fara ... (vezi toată discuția)