avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Recuperare contributii platite in plus, dupa depunere ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Recuperare contributii platite in plus, dupa depunere bilant 2007

Buna seara, tuturor!
Va solicit sprijinul in urmatoarea speta:
O microintreprindere beneficiaza in anul 2007 de subventia acordata cf. art.80 Legea 76/2002 ( subventie pentru angajarea pe per. nedeterminata a absolventilor de facultate, in cazul meu). Pe scurt, primeste lunar o subventie de la stat pentru fiecare absolvent angajat, suma din care in prealabil i s-a retinut contributia angajatorului la fd. de somaj.
Desi in Declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul asig. pentru somaj depuse la AMOFM s-a inscris acest lucru, aparand "Rest de plata = 0", in declaratia 100 a fost trecuta contributia respectiva ca fiind "datorata" si "de plata", dupa care a fost achitata prin OP.
Practic, s-a achitat de doua ori aceeasi contributie.
Intrebare: Cum mai pot recupera acum, in 2008, suma platita in 2007, avand in vedere ca s-a depus bilantul pe 2007? Mai pot depune acum decl. rectificativa 710 pt 2007? In contabilitate, ce sa mai spun... nici nu stiu cum s-o mai dreg.
Multumesc pentru rabdare!
Cel mai recent răspuns: sandam , utilizator 22:28, 16 Aprilie 2008
Ce legatura are declaratia rectificativa cu bilantul? Depui declaratie rectificativa pentru sumele declarate ca datorate si le vei recupera din datoriile viitoare. In contabilitate, erorile aferente exercitiului inchis le corectezi prin contul 1174
cmarin a scris:

Ce legatura are declaratia rectificativa cu bilantul? Depui declaratie rectificativa pentru sumele declarate ca datorate si le vei recupera din datoriile viitoare. In contabilitate, erorile aferente exercitiului inchis le corectezi prin contul 1174

Multumesc pentru idee!
Cum nu am mai folosit acest cont, cred ca inregistrarea contabila este 4371-1174 cu suma platita in plus. Iar 1174 ramane cu sold creditor?
Daca ma gandesc mai bine, aceasta inregistrare contabila (4371-1174 cu suma platita in plus la fd somaj angajator) va impune o recalculare a impozitului/venituri datorat la 31.12.2007, si varsarea diferentei acum, cu penalitatile aferente.
Sper sa ma contraziceti, dar iata rationamentul meu:
1. Subventia respectiva este impozabila (vezi Cod Fiscal, art. 108, pct. c), nefiind considerata o subv. guvernamentala pentru finantare investitii.
2. La momentul acela inregistrarile se faceau astfel:
* 6452-4371 cu suma datorata
* 4371-5121 plata contributiei
* 5121- 7582 subventia primita ( Atentie! Subventia primita = Subv. de primit - contrib. datorata la fd. somaj in luna resp. )
* impozitul/venituri se calcula si pe baza lui 7582.
Corect ar fi fost:

* 6452-4371 suma datorata
* 4458-7582 subventia de primit ( nu cea care va fi efectiv virata)
* 4371-4458 contrib datorata, achitata prin retinerea din subv. de primit
* 5121-4458 subv. efectiv primita, din care s-a retinut in prealabil contributia
* Calcul impozit/venituri si pe baza lui 7582, dar care acum cuprinde subv. de primit, nu cea efectiv primita, deci impozit mai mare.
3. In aceste conditii, prin inregistrarea acum 4371-1174 cu suma platita in plus, obtin soldul debitor pentru 4371 pt. recup. din viitoarele datorii, dar semnificatia lui 1174 pe credit ar fi partea din subventie care nu a fost impozitata anul trecut, nefiind virata efectiv, si nici evidentiata in conturi de venit, dar constituind venit.
4. Si atunci suma din 1174 ar trebui impozitata cu 2%, desi contul nu face parte din clasa conturilor de venit.

Prin ricoseu, si profitul calculat pt 2007 este mai mic cu val. venitului neinregistrat, deci si dividendele.#-o
Astept si alte pareri, poate complic eu prea mult lucrurile.

Pasii logici ar fi asa:
-declaratie rectificativa pentru:
-sume declarate in plus si nedatorate
- diferenta de impozit pentru partea din subventie neinregistrata pe venituri
-nu se modifica repartizarea profitului la dividende odata aprobata de AGA
-inregistrarea diferentei de subventie neinregistrata 4371=1174 si 1174=441 cu diferenta de impozit
-dupa depunerea declaratiilor rectificative, de la ANAF o fisa a datoriilor si creantelor societatii fata de bugetul consolidat pentru a vedea suma platita in plus
-ulterior urmarirea modului de stingere a platilor in contul unic
Multumesc mult pentru clarificare.
Asociatii pot da anunt: Pierdut dividende. Ne luam gandul de la ele.
Inca o data, multumesc pentru amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie primita de la ajofm pentru persoană peste 45 ani Helene2006 Helene2006 Am nevoie de suportul celor care au avut un astfel de eveniment in contabilitate din punct de vedere al inregistrarilor contabile lunare precum si ce inscriem ... (vezi toată discuția)
Subventie somer peste 45 ani loredana7703 loredana7703 Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cum sa inregistrez in contabilitate o conventie (somer peste 45 ani) Salariu de incadrare 707 lei Contributie ... (vezi toată discuția)
Angajare someri serbananca2000 serbananca2000 Cum se inregistreaza in contabilitate scutirea de impozit pentru angajare someri? (vezi toată discuția)